Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Heropen onderzoek Schipholbrand'

13 nov 08 - Door Guido van Ophoven en Karel Ornstein

Kijk of luister naar: 'Heropen onderzoek Schipholbrand'

Geavanceerde computertechnieken werpen een nieuw licht op de Schipholbrand.

Op basis van beeldanalyses concludeert veiligheidsonderzoeker Bas van den Heuvel van bureau MSNP in NOVA, dat er al eerder een grotere brand in het complex woedde. De Onderzoeksraad voor Veiligheid van Pieter van Vollenhoven concludeerde twee jaar geleden dat de brand is ontstaan in cel 11 waar een Libiër vastzat.

Veiligheidsonderzoeker Van den Heuvel vindt dat op basis van de conclusies van zijn beeldanalyse het onderzoek moet worden heropend. Het bureau MSNP van Bas van den Heuvel en Peter Roes doet regelmatig beeldanalyses voor justitie en politie. Bij de brand, drie jaar geleden in het cellencomplex op Schiphol-Oost kwamen 11 mensen om het leven.

De nieuwe inzichten heeft NOVA voorgelegd aan de Onderzoeksraad voor Veiligheid van voorzitter Pieter van Vollenhoven. De Raad stelt: "We nemen de informatie zeer serieus. We gaan het uitvoerig bestuderen. Maandag vindt onder leiding van Van Vollenhoven overleg plaats met zijn belangrijkste onderzoekers van de Schipholbrand. Daarna zal de Onderzoeksraad inhoudelijk reageren"

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam, waar het hoger beroep van de Libiër loopt, laat in een reactie weten: "Het OM wil dat alle feiten boven tafel komen. Er loopt op verzoek van de advocaat een onderzoek in Zwitserland naar de oorzaak van de brand. Als de beeldanalyse van MSNP klopt en nieuwe inzichten biedt, zullen we het onderzoek eventueel uitbreiden".

In NOVA zegt brand- en veiligheidsonderzoeker Van den Heuvel: "We hebben 1 brandhaard die we heel goed kennen. Dat is die brand in cel 11 waar het onderste stapelbed in brand raakt. In ons onderzoek zie je dat daarnaast een hele grote brand in de schilruimte aan de gang is."

De afgebrande vleugel K bestaat uit 26 celcontainers. Daarom heen zit die schilruimte.

"We zien in de beeldanalyse dat de rook komt uit de technische ruimte van cel 11. Dus niet uit de cel zelf, de plek waar de Libiër zit, maar uit de technische ruimte waar de Libier dus geen toegang toe heeft. Je ziet de rook ook op andere plekken. Ik kan maar een conclusie trekken namelijk dat de brand in de schilruimte al eerder aan de gang is dan de brand in de cel", aldus Van den Heuvel.

Wat de oorzaak van de eerdere, grotere brand is valt niet af te leiden uit zijn beeldanalyse. "Eigenlijk komen we dus nu tot de conclusie dat drie jaar na de Schipholbrand we niet weten wat er is gebeurd. We kennen de oorzaak niet, we kennen het brandverloop niet. We weten dus eigenlijk niks", aldus Van den Heuvel.

Lees hier het onderzoeksrapport van Bureau MSNP.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief