Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Dure herstelwerkzaamheden aan Noord-Zuidlijn nodig

8 dec 08 - Door Hans Kema en Tom Kleijn

Kijk of luister naar: Dure herstelwerkzaamheden aan Noord-Zuidlijn nodig

In september ging de bouwput - nodig voor de aanleg van de Noord-Zuidlijn - aan de Vijzelgracht in Amsterdam lekken. De lekkage veroorzaakte een fikse verzakking van een aantal huizen.

De gemeente Amsterdam gaf daarna instituut Deltares opdracht om onderzoek te doen naar de oorzaak én de oplossing van dit probleem. Vandaag zijn de resultaten van dit onderzoek bekend gemaakt.

NOVA ging - exclusief - met hoofdonderzoeker Frits van Tol (hoogleraar Funderingstechniek van Deltares), de bouwput in waar de ravage nog goed te zien is. Het werk op de lokatie Vijzelgracht ligt sinds de verzakking stil. Ook ging NOVA kijken op een ander deel van het traject, ter hoogte van de RAI. Daar verkeert de metrobuis al in een verder stadium en zijn er al perrons te zien.

Het herstel van de verzakkingen aan de Vijzelstraat gaat 50 tot 70 miljoen euro kosten. De totale kosten van de Noord-Zuidlijn zijn gestegen tot ruim 2 miljard euro. Volgens de oorspronkelijke plannen zou de metrolijn 1,46 miljard euro gaan kosten.

In de studio een gesprek met de verantwoordelijke wethouder, Tjeerd Herrema. 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief