Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Tweede Kamer eist gesprek Dalai Lama en Balkenende

9 dec 08 - Door Pim van Galen

Kijk of luister naar: Tweede Kamer eist gesprek Dalai Lama en Balkenende

Sarkozy ontving hem, Merkel ontving hem, en zelfs bij Yves Leterme was de Dalai Lama welkom. Maar premier Balkenende liet verstek gaan. De Tweede Kamer wil dat er alsnog een gesprek komt.

De Dalai Lama, de geestelijk leider van Tibet die strijdt voor meer autonomie, is de afgelopen dagen door verschillende regeringsleiders in Europa ontvangen. Tot grote boosheid van China.

De Kamer vindt dat Balkenende niet bang moet zijn voor handelssancties van China. In een eventueel gesprek tussen de premier en de Dalai Lama zouden de schendingen van mensenrechten in Tibet aan de orde moeten komen, vindt de Kamer.

Mensenrechten zijn ook speerpunt van het buitenlandbeleid van minister Maxime Verhagen. Tijdens de Olympische Spelen in Peking werd al duidelijk hoe moeilijk het is om die pretentie waar te maken als er grote handelsbelangen op het spel staan.

In NOVA een reactie van Maxime Verhagen op de eis van de Tweede Kamer om de Dalai Lama te ontvangen. Volgens Verhagen is de Dalai Lama welkom in Nederland.
Op 10 december, de dag waarop de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens 60 jaar bestaat, gaat 'Mensjesrechten' in première: vijf korte films over kinderrechten in Nederland. Bekijk alvast een fragment. 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief