Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Euthanasie op tv schokt Britten

11 dec 08 - Door Jan van Loenen en Dieuwke van Ooij

Kijk of luister naar: Euthanasie op tv schokt Britten

Op de Britse tv was gisteravond te zien zijn hoe een 59-jarige ALS-patiënt door middel van euthanasie een einde maakt aan zijn leven. De documentaire werd fel bekritiseerd, maar is toch uitgezonden.

Kijkers waren vantevoren gewaarschuwd voor de schokkende beelden. De documentaire laat de 59-jarige Engelsman Craig Ewert zien terwijl hij een dodelijk drankje inneemt en met zijn tanden de fatale knop indrukt van de apparaten die hem kunstmatig in leven houden. Zo'n drie kwartier later zakt Ewert weg, in het bijzijn van zijn vrouw en voor het oog van de camera.

De euthanasie vond plaats in de Zwitserse kliniek Dignitas, omdat euthanasie in Engeland verboden is. Alles werd gefilmd voor de documentaire 'The Suicide Tourist'. Bedoeling is dat de documentaire de politieke discussie over het legaliseren van euthanasie weer zal doen oplaaien in Groot-Brittannië.

De verlamde Ewert, die leed aan de dodelijke spierziekte ALS, was het vechten voor zijn leven zat. Zijn aandoening zou hem binnen drie tot vijf jaar hoe dan ook het leven kosten, maar bij Ewert waren de ademhalings- en slikspieren al ernstig verlamd. 'Wanneer je hele lichaam verlamd is en je amper kunt praten, wordt je leven een hel', zei Ewert nog vlak voor zijn dood. 'Ik ben het leven niet beu en zou graag willen genieten, maar dat kan ik simpelweg niet meer. Ik ben aan het sterven en het heeft geen zin om dat nog langer te ontkennen. Ik wil niet lijden, ik wil dood.'
 

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief