Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Uniek portret van het Pieter Baan Centrum

13 dec 08 - Door Camelea Buys en Hans Kema

Kijk of luister naar: Uniek portret van het Pieter Baan Centrum

Criminelen die ernstige en onbegrijpelijk misdaden hebben gepleegd, worden naar het Pieter Baan Centrum gestuurd. Daar bepalen deskundigen of ze wisten wat ze deden en of ze naar de gevangenis gaan of naar een tbs-kliniek.


Lang was het oordeel van het Pieter Baan Centrum onomstreden, maar de laatste jaren groeit de kritiek. Niet alleen omdat wetenschappers de onderzoeksmethodes betwisten en advocaten de monopoliepositie, maar vooral omdat het aantal verdachten groeit dat weigert om aan het onderzoek mee te werken.

50.000 euro
Uit angst een tbs-advies te krijgen, weigert nu al meer dan 40 procent mee te werken als ze eenmaal binnen de deuren van de kliniek zijn. Toch wordt het volledige onderzoek van zeven weken à 50.000 euro per verdachte uitgevoerd en wordt er te allen tijde een rapport uitgebracht. Jaarlijks rapporteert de kliniek over 220 verdachten. Rechters nemen veruit de meeste adviezen over.

Reactie
Het Pieter Baan Centrum reageert op alle kritiek door de deuren open te zetten en gaf NOVA twee jaar lang exclusief toegang tot de kliniek.

Observandi
De programmamakers van NOVA kregen toestemming medewerkers en verdachten te spreken en de methode van het instituut te portretteren aan de hand van het onderzoek van twee verdachten, ook wel 'observandi' genoemd.

Oordeel
Eén van de twee verdachten die NOVA portretteert was eerder al 'ambulant' onderzocht in het huis van bewaring door een psychiater en psycholoog. Nadat deze niet tot een eenduidig oordeel konden komen over zijn geestesgesteldheid ten tijde van het delict besloot de rechtbank de verdachte naar het Pieter Baan Centrum te sturen voor een definitief oordeel.

Advies
De tweede verdachte kwam op eigen verzoek in de observatiekliniek terecht nadat de rechtbank hem veroordeelde tot tbs, waar hij het mee oneens was. Hij hoopt dat het Pieter Baan Centrum over hem een ander advies zal uitbrengen, zodat zijn hoger beroep slechts een gevangenisstraf zal opleveren.

Naast verdachten, psychiaters en psychologen komen ook milieuonderzoekers, groeps-, sport- en arbeidsbegeleiders aan het woord. Medewerkers die allen een deel van de observatie voor hun rekening nemen.

Voordeel
Directeur Erik Heijdelberg gaat in op de vraag waarom het kostbare onderzoek in het geval van weigerende verdachten toch volledig wordt uitgevoerd. En hij geeft in NOVA toe dat weigeren voordeel kan opleveren voor verdachten. 

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief