Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bernard Madoff: grootste oplichter ooit?

16 dec 08 - Door Sabine Baak, Ad van Oosten en Reijer Zwaan

Kijk of luister naar: Bernard Madoff: grootste oplichter ooit?

Steven Spielberg, Banco Santander, Royal Bank of Scotland en Fortis Nederland. Allemaal vertrouwden ze hem miljarden toe: aan Bernard Madoff. Hij is waarschijnlijk de grootste oplichter uit de wereldgeschiedenis.

Het zou gaan om een zogeheten Ponzi-fraude, een soort piramidespel. Madoff gaf de zwendel toe aan enkele medewerkers en zijn zonen, die bij zijn bedrijf werken. Die hebben hem vervolgens aangegeven bij de autoriteiten.

Bernard Madoff Maar wie is Bernard Madoff? Mensen die hem kennen, omschrijven hem als 'innemend'. Minister Wouter Bos zegt dat hij niet wist van de dubieuze investeringen toen hij de Fortis-bank kocht. De schade voor Fortis kan oplopen tot een miljard euro, aldus de bank in een persbericht.

Bernard Madoff is inmiddels in New York op borgtocht vrijgelaten. Hij wordt ervan beschuldigd vijftig miljard dollar te hebben verduisterd.

Bernard Madoff lichtte ook Fortis Nederland op. En dat is slecht nieuws voor minister Bos (Financiën), want die bank is sinds twee maanden staatseigendom. Bij de aankoop van de bank liet Bos nog weten dat hij alleen de gezonde delen van Fortis had overgenomen. Maar Fortis Nederland heeft indirect 850 miljoen tot één miljard euro in Madoff-fondsen zitten.

Topinvesteerder Michael Kraland vertrouwde Madoff ook en leidde Nederlandse investeerders naar zijn fondsen. Hij is vanavond te gast. Volgens Kraland is niet alleen Fortis Bank Nederland, maar ook Shell Pensioenfonds circa 1 miljard euro kwijtgeraakt aan het failliete beleggingsfonds van de Amerikaanse belegger Bernard Madoff. Het zou gaan om 500 miljoen euro geleend geld en 500 miljoen eigen geld.

En een gesprek met Almar Latour, hoofdredacteur van de Wall Street Journal Online in New York. Ook politiek Den Haag reageert.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief