Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Justitie gaat frauderende taxateurs aanpakken

23 dec 08 - Door Robert Bas en Gert Janssen

Kijk of luister naar: Justitie gaat frauderende taxateurs aanpakken

Justitie gaat vier taxateurs uit de regio Rotterdam vervolgen voor hun aandeel in een grote zwendel met woningen. De vier zouden meer dan twintig taxatierapporten hebben vervalst voor een oplichtersbende.

Justitie wil hiermee het signaal afgeven dat niet alleen de oplichters zelf, maar ook hun dienstverleners strafrechtelijk worden vervolgd.

Volgens officier van justitie van het Functioneel Parket Marianne Bloos gaat justitie vaker dienstverleners vervolgen die dit soort misbruik van vastgoed mogelijk maken. "Tot nog toe ondernamen we actie tegen de plegers van dit soort fraude, maar nu gaan we ook de dienstverleners die dit mogelijk maken aanpakken", aldus Bloos in NOVA. "Het is belangrijk dat de samenleving vertrouwen kan blijven houden in dit soort instituties, vandaar het besluit om de taxateurs voor de rechter te brengen", zegt de officier van justitie.

De afgelopen jaren zijn honderden mensen, vooral in de regio's Rotterdam en Den Haag, de dupe geworden van hypotheekfraude. Ze kwamen in aanraking met oplichters, die hen een plan voorspiegelden om te beleggen in huizen. De panden zouden worden verhuurd en na een jaar met winst worden doorverkocht. De oplichters regelden de taxatierapporten en de gang naar de notaris. Achteraf bleken de taxatierapporten vervalst, en was de taxatiewaarde van de huizen vele malen opgekrikt, en soms zelf verdubbeld. De gedupeerden bleven achter met meerdere, voor veel te veel geld gekochte huizen.

Volgens de Rotterdamse wethouder Wonen Hamit Karakus telde de gemeente zeker 300 van dit soort dubieuze huizenverkopen per jaar. "Telkens begon dat met het opmaken van valse taxatierapporten. Dus dat justitie deze taxateurs nu gaat aanpakken vinden we heel goed". Inmiddels is het aantal verdachte huizentransacties in Rotterdam aanzienlijk afgenomen, aldus wethouder Karakus.

Twee van de verdachte taxateurs zijn lid van de brancheorganisaties NVM en VBO. Zij laten NOVA weten dat de taxateurs in een tuchtrechtprocedure zijn verwikkeld, die mogelijk tot een royement kan leiden.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief