Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Denemarken betaalt schadevergoeding voor borstkanker

6 jan 09 - Door Sabine Baak en Reijer Zwaan

Kijk of luister naar: Denemarken betaalt schadevergoeding voor borstkanker

In Denemarken hebben zo'n tien verpleegkundigen met borstkanker schadevergoeding ontvangen. Ze hadden minstens vijftien jaar nachtdiensten gedraaid.

In Denemarken wordt borstkanker sinds 2007 gezien als 'mogelijke beroepsziekte'. In Nederland hebben zich inmiddels al tientallen vrouwen gemeld bij de FNV die ook procedures wil gaan voeren voor schadevergoeding.

Al langer is uit onderzoek bekend dat vrouwen die veelvuldig nachtdiensten draaien mogelijk meer kans op de ernstige ziekte hebben. Dat heeft te maken met een verstoorde productie van het hormoon melatonine in het lichaam.

De FNV zegt dat eveneens moet worden gekeken of er in Nederland richtlijnen moeten komen voor de planning van nachtdiensten. Werknemers zouden de diensten misschien niet te veel jaren achter elkaar moeten doen. Ook is het volgens hem de vraag of bepaald nachtwerk overdag kan worden gedaan.

De Deense vrouwen kregen schadevergoedingen uiteenlopend van 13.000 tot 134.000 euro, afhankelijk van leeftijd, erfelijke aanleg en gebruik van alcohol, tabak en medicijnen. In Denemarken hebben zich in totaal ongeveer veertig vrouwen gemeld.

Vanuit Denemarken reageert onderzoeker Johnni Hansen. Hij ondekte in 2001 een verband tussen werken in nachtdienst en borstkanker.

NB Als u zich zorgen maakt over het verband tussen werken in nachtdienst en borstkanker, kunt u zich het beste wenden tot uw huisarts of bedrijfsarts. Meer informatie vindt u ook op de website van Bureau Beroepsziekten FNV.

 

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief