Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Boijmans koopt schilderij Max Beckmann voor vriendenprijs

10 jan 09 - Door Tonko Dop

Kijk of luister naar: Boijmans koopt schilderij Max Beckmann voor vriendenprijs

Max Beckmann, de wereldberoemde Duitse expressionistische schilder vluchtte voor de nazi's naar Nederland.

Hij woonde er tien jaar en knoopte een vriendschap aan met de familie Lütjens. Zijn schilderij van die familie geldt als een topstuk. Voor een vriendenprijs heeft het museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam het nu gekregen.

Het Rotterdamse museum begon in 2008 een wervingsactie om de aankoop van het schilderij te financieren en kreeg met de hulp van cultuurfondsen, sponsoren en particulieren het geld bijeen.

Max BeckmannHet expressionistische schilderij uit 1944 was in particulier bezit. Beckmann vluchtte in 1937 naar Nederland. De Duitse schilder vond tijdens de oorlog onderdak bij Helmuth Lütjens en maakte een familieportret van de kunsthandelaar, diens vrouw Nelly en dochter Annemarie. Lütjens kocht het doek aan voor zijn privécollectie. Het kunstwerk was in 2007 te zien in de grote overzichtstentoonstelling van werken van Beckmann in het Van Gogh Museum in Amsterdam en in München.

Het familieportret wordt gemeenschappelijk eigendom van gemeente Rotterdam en het Rijk en is vanaf 17 januari te zien in De Collectie Twee, de jubileumtentoonstelling die het 160-jarig bestaan van het museum markeert.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief