Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

NOVA College Tour: John Malkovich

24 jan 09 - Door Ger van Westing

Kijk of luister naar: NOVA College Tour: John Malkovich

Presentator Twan Huys interviewt, samen met het publiek, gasten uit de politiek, media, cultuur en wetenschap.

NOVA College Tour met John MalkovichIn het kader van het 38ste Film Festival Rotterdam werkten de VPRO en NPS samen aan een extra uitzending op 24 januari van NOVA College Tour met de beroemde Amerikaanse acteur John Malkovich. Aansluitend werd de film The portrait of a lady van Jane Campion uit 1996, naar het boek van Henry James. Malkovich speelt daarin de ijdele, verwaande nihilist Gilbert Osmond, die de naïeve Isabel Archer (Nicole Kidman) inpalmt.

Het interview met Malkovich werd opgenomen op de theaterschool in Amsterdam. Onder leiding van presentator Twan Huys kregen studenten van Nederlandse film- en toneelopleidingen de gelegenheid Malkovich vragen te stellen over zijn leven en carrière.

Het Festival Journaal op zaterdag 24 januari bevat naast het College Tour-interview met Malkovich ook het laatste nieuws van het 38ste Film Festival Rotterdam. Aansluitend om 23.45 uur The portrait of a lady met Nicole Kidman en John Malkovich.

John Malkovich
Van Hollywood-blockbusters tot intieme theaterzalen, John Malkovich zit al meer dan dertig jaar in het acteervak. All Movie Guide omschrijft hem als 'one of the leading actors of his generation'. Hij wordt gezien als een eigenzinnig acteur en staat bekend om zijn ijzig kalme stem.

'Acteren is wachten. Ik nam altijd een boek mee, of iets te borduren of te schrijven en pas een seconde voordat we aan de slag gingen, legde ik dat opzij - anders was ik 20 jaar geleden al doorgedraaid', aldus John Malkovich in Newsweek.

Malkovich heeft inmiddels een indrukwekkende lijst met films op zijn naam staan: onder meer Dangerous Liaisons (1988), In the Line of Fire (1993), Ripley's Game (2002) en Burn After Reading (2008). In 1999 speelde hij misschien wel zijn meest opmerkelijke rol: zichzelf in Being John Malkovich.

De laatste jaren is Malkovich ook steeds vaker actief achter de schermen, als regisseur (The Dancer Upstairs, 2002) en als producer (Juno, 2007, vorig jaar te zien op IFFR). Tussen alle bedrijven door sprak hij de voice-over in van Bloody Mondays & Strawberry Pies, een documentaire van Coco Schrijber. Speciaal voor de release van deze film is John Malkovich in Nederland.
 

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief