Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Steun voor Irak-onderzoek groeit

19 jan 09 - Door Tom Kleijn en Reijer Zwaan

Kijk of luister naar: Steun voor Irak-onderzoek groeit

'Goed opbergen in de archieven voor het nageslacht, de discussie is hiermee voor nu gesloten', schrijft de hoogste ambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken in een memo over de oorlog in Irak.

In het memo - dat de minister nooit bereikte en dat nu is gepubliceerd in NRC Handelsblad - staat dat de Nederlandse steun aan de oorlog niet voldeed aan de volkenrechtelijke eisen.

De Tweede Kamer wil na publicatie van de memo zo snel mogelijk opheldering van minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) en premier Balkenende.

De ChristenUnie wil met coalitiegenoten PvdA en CDA om tafel als het kabinet onvoldoende opheldering geeft over een achtergehouden ambtelijke notitie over Irak. Tweede Kamerlid Joël Voordewind van de kleinste regeringspartij wil dan kijken welke vervolgstappen mogelijk zijn om nadere informatie te krijgen.

Intussen rijst de vraag of in het geval van een nieuwe oorlog de volkenrechtelijke kaders nu beter zijn geregeld. Met andere woorden: is dezelfde besluitvorming, zoals rond de steun aan de oorlog aan Irak, nog steeds mogelijk?


 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief