Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Obama treedt aan als 44ste president van de VS

20 jan 09 - Door Willem Lust, Merel Miedema, Tom Kleijn e.v.a

Kijk of luister naar: Obama treedt aan als 44ste president van de VS

Zeven op de tien Amerikanen denken dat de droom van Martin Luther King vandaag echt is uitgekomen: Barack Obama is ingezworen als de 44ste president van de Verenigde Staten.

Na het afleggen van de eed, waarbij hij zich even versprak, hield Barack Obama zijn eerste speech als president.

Obama en Biden bij inauguratiegebed

In zijn aanvaardingstoespraak refereerde Obama aan de oorlogen waarin de Verenigde Staten zijn betrokken en de economische crisis waarin het land zich bevindt.

Tegelijkertijd benadrukte hij dat Amerika nog altijd "het meest welvarende land op aarde" is. En dat de Verenigde Staten de economische problemen te boven zullen komen.

Ook prees Obama uitvoerig de verscheidenheid en de klassieke waarden van zijn land: "We zijn een natie van christenen en moslims, joden en hindoes - en ongelovigen. We zijn gevormd door iedere taal en cultuur, vanuit elke uithoek van de aarde".

Voorafgaand aan Obama werd Joe Biden ingehuldigd als vice-president door de 88-jarige John Paul Stevens, de langs zittende opperrechter.

De hele dag stond Washington in het teken van de festiviteiten waarvoor bijna 2 miljoen Amerikanen waren afgereisd naar de hoofdstad. Obama legde rond 18.00 uur Nederlandse tijd de eed af op de trappen van het Capitool, het parlementsgebouw.

De eed die Obama aflegde, luidt: 'Ik zweer plechtig dat ik trouw de taken van de president zal uitvoeren, en zo goed als ik kan de grondwet in stand zal houden, zal beschermen en verdedigen'. Hij deed dat met zijn hand op dezelfde bijbel die Abraham Lincoln gebruikte bij de beëdiging in 1861.

Lincoln's Bible Tweede inauguratie Lincoln
Premier Balkenende heeft de nieuwe president vanavond per brief gefeliciteerd.

NOVA doet uitgebreid verslag van alle festiviteiten met reportages, live beelden, verschillende gasten, commentaar van correspondent Willem Lust én de visie van Joep. 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief