Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Van Middelkoop mag blijven

22 jan 09 - Door Pim van Galen, Ferry Mingelen en Nynke de Zoeten

Opnieuw is minister Eimert van Middelkoop (Defensie) in de problemen gekomen. Vandaag moet hij zich in de Tweede Kamer verantwoorden voor de uitlatingen die hij vorige week deed over Afghanistan.

Het is niet de eerste keer dat Van Middelkoop met zijn uitspraken in de problemen komt.

In De Telegraaf zei de minister dat Nederland na 2010 geen missies meer in Afghanistan op zich zou nemen, omdat dit teveel beslag legt op de krijgsmacht. Aanvankelijk ontkende hij het bericht in De Telegraaf te hebben geautoriseerd, maar nu erkent hij dat een Defensievoorlichter dat namens hem heeft gedaan.

De minister heeft spijt dat hij de Tweede Kamer vorige week onjuist heeft voorgelicht. In een brief biedt hij zijn verontschuldigingen aan.

De Tweede Kamer uitte vandaag in een spoeddebat veel kritiek op het optreden van de minister in de media. Maar geen van de fracties betichtte hem van liegen. De minister is wel ' een politieke brekebeen, stuntelt en schuift zijn fouten af op zijn ambtenaren'.

Tweede Kamerlid Rita Verdonk heeft vandaag wel een motie van wantrouwen tegen de minister ingediend, gesteund door PVV-Kamerlid Hero Brinkman. Maar ondanks het feit dat alle fracties kritiek hebben op zijn optreden, zal de motie geen meerderheid halen in de Kamer en mag de minister dus blijven.

Het is de derde keer dat Van Middelkoop voor onhandige uitlatingen in de media naar de Kamer wordt geroepen. Eerder sprak de minister al voor zijn beurt over de verlenging van de missie in Uruzgan. Daarna vertelde hij in een interview in Vrij Nederland dat hij 'niets heeft met gezag' en zelf gelukkig niet in dienst had gezeten.

Vanuit Den Haag politeke reacties en de visie van Joep.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief