Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Twents ziekenhuis onderzoekt omstreden neuroloog

22 jan 09 - Door Bas Haan, Jane van Laar en Judith Pennarts

Het ziekenhuis Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede zou al in 2001 op de hoogte zijn geweest van problemen rond neuroloog dr. Ernst Jansen Steur, die ernstig in opspraak is gekomen na tientallen foute diagnoses.

De Tubantia schrijft vandaag dat de toenmalige directie van het Medisch Spectrum Twente in 2001 heeft voorkomen dat het Tuchtcollege een uitspraak ging doen over de niet functionerende oud-neuroloog. Een patiënte die onrechte te horen had gekregen dat zij Alzheimer had, spande een tuchtzaak aan. Die is afgekocht, onder de voorwaarde dat zij er nooit meer over zou spreken. Dit op straffe van een boete van destijds 'minimaal 15.000 gulden' als zij dat toch zou doen. Dit blijkt uit een geheim document dat via letselschadespecialist Yme Drost in het bezit is gekomen van Tubantia.

Gisteren werd bekend dat Jansen Steur - die patiënten liet weten dat ze ongeneeslijk ziek zouden zijn - verslaafd was aan medicijnen. Hij vertelde ze dat ze aan ziektes als Alzheimer, MS en Parkinson zouden lijden. Vervolgens schreef hij ze allerlei - voornamelijk experimentele - medicijnen voor.

Enkele slachtoffers, die zich hebben gemeld bij een letselschade-expert, deden al eerder hun verhaal in Tubantia.

Het Medisch Spectrum Twente laat nu een extern onderzoek doen naar de omstreden neuroloog, die tot mei 2004 in het ziekenhuis werkte. Volgens het ziekenhuis moet het onderzoek leiden naar openheid en zorgvuldigheid over de 'vermeende fouten en ongewenste uitkomsten van zorg' door de arts.

In NOVA reageren oud-Inspecteur-Generaal voor de Gezondheidszorg Herre Kingma, tegenwoordig voorzitter van de Raad van Bestuur van Medisch Spectrum Twente en letselschadespecialist Yme Drost.

Herre Kingma maakte in NOVA bekend dat hij vindt dat de vrouw die is afgekocht, onder de voorwaarde dat zij er nooit meer over zou spreken, weer over de zaak mag praten.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief