Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Barack Obama's eerste week

27 jan 09 - Door Willem Lust en Merel Miedema

Kijk of luister naar: Barack Obama's eerste week

Barack Obama zit nu één week in de Oval Office. Als president is hij voortvarend van start gegaan met plannen van uiteenlopende aard. Het milieu, de homorechten, Guantánamo Bay én de financiële crisis. Hij kan tevreden terugkijken.

Obama blijft beslissingen nemen die radicaal breken met het beleid van zijn voorganger, George W. Bush. Zo nam hij al een aantal milieubeslissingen die iets moeten doen aan de opwarming van de aarde en is hij met een decreet gekomen die het individuele Amerikaanse staten toestaat om de uitstoot van broeikasgassen te beperken. Onder president Bush was dat ten strengste verboden.

En ook de autoproducenten moeten vanaf 2011 zuiniger modellen op de markt brengen. 'De zuinige auto's van de toekomst moeten in de VS gebouwd worden', verklaarde Obama op zijn eerste persconferentie.

Maar het belangrijkste thema is natuurlijk de economsche crisis. Al is Obama behoorlijk somber over de crisis, zijn plannen wijzen volgens hem op een oplossing. Zo wil Amerika onder Obama breken met de visie van Amerika het met weinig overheidsingrijpen te doen. Meer investeringen van de overheid moet de economie weer oppompen.

En terwijl Amerika de nieuwe president beter leert kennen en de conservatieve media zich zorgen maken over een succesvolle Democratische president, verlangt één beroepsgroep terug naar president George Bush: de makers van satirische tv-programma's. Obama is gewoon niet erg grappig. In NOVA een overzicht van een eerste week Obama op de Amerikaanse televisie.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief