Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

De crisis: recessie steeds ernstiger

30 jan 09 - Door Ellen Brans, Marjolein Schut en Monique Wijnans

Kijk of luister naar: De crisis: recessie steeds ernstiger

Miljardensteun van de overheid voor ING, ontslag voor duizenden werknemers en pensioenfondsen in de problemen. Dat is de economie van deze week in een notendop.

En vandaag zijn er bij Japanse elektronica bedrijven 34000 banen verloren gegaan. De werkloosheid in Europa is gestegen tot acht procent, de verkoop van Porsches is ingestort en Lufthansa heeft werktijdverkorting aangevraagd. De wereldwijde financiële crisis, het opdrogen van krediet en de dalende vraag in de meeste economische sectoren hebben zware gevolgen overal in de wereld.

Ook de Nederlandse pensioenfondsen staan er door de malaise op de financiële markten zo ongekend slecht voor dat de pensioenuitkeringen dit jaar niet zullen stijgen. In veel gevallen stijgen wel de premies. De Nederlandsche Bank (DNB) wil dat de pensioenfondsen voor 1 april laten weten hoe zij de problemen gaan oplossen.

De pensioenfondsen zijn verplicht een bepaalde buffer te hebben, zodat zij de pensioenen in de toekomst kunnen uitkeren. Dat betekent dat dat zij voor elke euro die uitgegeven moet worden, 1.05 euro aan vermogen moeten hebben. Veel pensioenfondsen voldoen niet meer aan die norm. De dekkingsgraad is in sommige gevallen zelfs al tot onder de negentig procent gezakt.

Die dekkingsgraad moet van DNB binnen drie jaar weer op 105 procent staan. Maar is dat wel mogelijk? Want volgens deskundigen is er sprake van de diepste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog. En het einde is nog lang niet in zicht. In NOVA een overzicht van het economische nieuws van deze week, aandacht voor de krimp van de Amerikaanse economie en een gesprek met de deskundigen:

Gerard Riemen, directeur van de Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen (VB), de invloedrijke belangenorganisatie van tachtig Nederlandse fondsen waaronder ABP en Zorg en Welzijn en Tonko Gast, financieel risico-analist en adviseur van Wouter Bos.

AEX Index Realtime

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief