Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Baby Hendrikus voorlopig niet naar huis

2 feb 09 - Door Rudy Bouma en Hans Kema

Kijk of luister naar: Baby Hendrikus voorlopig niet naar huis

Begin november vorig jaar besloot de de kinderrechter dat het niet in het belang van baby Hendrikus is als hij terugkeert naar zijn zwakbegaafde ouders.

De rechter onderschreef hiermee de zorgen van de Raad voor de Kinderbescherming. "Behalve liefde vereist opvoeding ook andere vaardigheden", aldus de rechter. De ouders mogen hun kind zo vaak bezoeken als ze willen.

Innmiddels zijn de resultaten van het onderzoek van de Raad voor de Kinderbescherming bekend en heeft de rechter bepaald dat baby Hendrikus tot augustus nog uit huis geplaatst blijft. De kinderrechter laat ook een onafhankelijke psycholoog onderzoeken of de ouders Hendrikus zouden kunnen opvoeden.

De ouders beseffen dat zij veel moeten leren en willen graag meewerken aan een onderzoek of zij Hendrikus zelf met hulp kunnen opvoeden. Dat moet liefst wel bij hen thuis en door een onafhankelijke hulpverlener. Niet door iemand van de Raad voor de Kinderbescherming, die hun baby weghaalde.

De Kinderbescherming stelde dat het kind niet met zo'n onderzoek is gediend. De ouders ontberen volgens de raad vooral emotionele opvoedkundige vaardigheden en zullen de snelle ontwikkeling van hun zoon niet kunnen bijbenen. Dat gaat ten koste van de hechting en het vertrouwen die Hendrikus in volwassenen zal moeten krijgen.

De rechter oordeelde dat het de baby ook geen kwaad doet als bij de ouders thuis wordt bekeken hoe zij het doen. De rechter bepaalde dat Hendrikus uit huis blijft wonen, maar wel een dagdeel per week naar zijn ouders gaat. De onderzoeker moet daar een observatieplan bij maken. Tot nu toe zagen de ouders Hendrikus een uur per veertien dagen.

In NOVA een gesprek met de ouders van Hendrikus én - voor het eerst - een reactie van de Raad voor de Kinderbescherming.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief