Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Balkenende stemt in met onafhankelijk onderzoek naar Irak

2 feb 09 - Door Ad van Oosten en Jane van Laar

Kijk of luister naar: Balkenende stemt in met onafhankelijk onderzoek naar Irak

Zijn verzet tegen een onderzoek naar de redenen om in 2003 de invasie in Irak politiek te steunen bleef premier Balkenende achtervolgen.

Het 'niet onderzoeken' was een breekpunt voor het CDA tijdens de formatiebesprekingen in Beetsterzwaag. En vice-premier Wouter Bos ging daar destijds mee akkoord om toch maar een coalitie te kunnen vormen. Maar sindsdien bleef de verontwaardiging over het uitblijven van een onderzoek groot.

Maar vandaag stemde premier Jan Peter Balkenende dan eindelijk in met een onafhankelijk onderzoek naar de polirieke steun voor de inval in Irak.

Hij heeft een commissie onder leiding van oud-president van de Hoge Raad Willibrord Davids gevraagd onderzoek te doen naar de manier waarop het kabinet in 2003 besloot om politieke steun te verlenen aan de Amerikaanse inval in Irak.

De Tweede Kamer had onlangs een reeks extra vragen gesteld over de kwestie. Dinsdag wilde de Kamer daar de antwoorden op hebben, waarna een datum voor een debat met het kabinet zou worden bepaald. De steun voor een parlementair onderzoek was groeiende.

Balkenende vindt dat er een enorme dynamiek is ontstaan in de beeldvorming over dit onderwerp. Volgens hem overschaduwt die aandacht zelfs de economische crisis. Volgens de premier hebben het kabinet en de Tweede Kamer destijds een zuivere en integere afweging gemaakt. Er valt volgens hem niets te verbergen.

De premier zei desgevraagd dat hij en het kabinet afgelopen weekend een besluit hebben genomen over dit onderzoek. Hij rekent op draagvlak bij de coalitiepartijen.

In NOVA reageren Femke Halsema, fractievoorzitter GroenLinks, Eerste Kamerlid voor de PvdA Klaas de Vries, fervent voorstander van een parlementair onderzoek, en Pieter van Geel, fractievoorzitter van het CDA. Uiteraard vanuit Den Haag politieke reacties.


Bekijk ook de visie van Joep.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief