Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kamer stemt in met Irak-onderzoek

4 feb 09 - Door Ferry Mingelen

Kijk of luister naar: Kamer stemt in met Irak-onderzoek

De Tweede Kamer debatteerde vandaag over het besluit van premier Balkenende dat de commissie-Davids onderzoek gaat doen naar de politieke steun voor de inval in Irak.


Aan het einde van een pittig debat heeft de Tweede Kamer uiteindelijk ingestemd met zo'n onderzoek. In november, als de commissie klaar moet zijn, is het aan de Tweede Kamer om te oordelen over de bevindingen. De coalitiepartij PvdA is dan vrij om eventueel alsnog een parlementaire enquête te steunen.

Afspraak
De afspraak die de coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie bij de formatie maakten om tijdens deze kabinetsperiode geen onderzoek te houden, is nu van tafel. Balkenende zelf bevestigde dat nog eens. Er zijn ook geen nieuwe coalitieafspraken gemaakt over wat er na november gebeurt, stelde zowel PvdA-fractieleider Mariëtte Hamer als haar CDA-collega Pieter van Geel.

Verplicht
Volgens Balkenende kan een commissie minstens zoveel informatie boven tafel krijgen als een parlementaire enquête. Hij wees erop dat mensen dan in het openbaar en onder ede worden gehoord, maar dat er ook zes gronden zijn om niet te hoeven antwoorden. Ambtenaren en (oud-)ministers worden verplicht medewerking te geven aan de commissie. Ook krijgt ze ongelimiteerd toegang tot organisaties en stukken, onder meer de verslagen van de ministerraad. Oud-minister Jaap de Hoop Scheffer heeft al aangegeven dat hij bereid is voor de commissie te verschijnen.

Vanuit Den Haag het laatste nieuws en in de studio in Hilversum reageert Frits Bolkestein, oud-fractievoozitter van de VVD. Bolkestein is altijd tegen de inval van de Amerikanen in Irak geweest en dus ook tegen de politieke steun van Nederland. Wat vindt hij van de uitkomst van het Irakdebat vandaag in de Tweede Kamer?
Bekijk ook de visie van Joep.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief