Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

De crisis: gaat de AOW-leeftijd omhoog?

6 feb 09 - Door Marjolen Schut en Monique Wijnans

Kijk of luister naar: De crisis: gaat de AOW-leeftijd omhoog?

Het is weer een week vol crisisberichten geweest: de bouw- en transportsector, notarissen, allemaal staat het water ze aan de lippen. En in de Tweede Kamer vond een spoeddebat plaats over de bonussen voor ABN Amro-medewerkers.

Elke vrijdag zal NOVA de stand van de economische crisis tegen het licht houden.

Zijn er lichtpuntjes? Hoe lang gaat het duren voor er herstel intreedt? Met deze week antwoorden van Roel Janssen, economie-redacteur van NRC Handelsblad en Lans Bovenberg, econoom, CDA-ideoloog en lid van de commissie-Bakker. Bovenberg vindt dat vanaf 2015 de AOW-leeftijd in stapjes omhoog moet.

Door de crisis dreigt het begrotingsoverschot dit jaar al om te slaan in een tekort. En nu al voorspelt menig econoom dat het tekort de twee procent zal overschrijden en dan moet het kabinet - volgens de eigen begrotingsregels - gaan bezuinigen, met alle gevolgen voor de economie.

Maar dat hoeft misschien niet als het kabinet de AOW-leeftijd verhoogt, want ook de AOW-uitgaven tellen mee. Langer doorwerken betekent dan een kleiner tekort. Het kabinet heeft nog niets besloten maar de maatregel ligt politiek zeer gevoelig; vakbonden en de meeste politieke partijen zijn tegen. NOVA vraagt het aan de AOW-ers zelf.


AEX Index Realtime

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief