Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Fortis-beleggers zeggen massaal 'nee'

11 feb 09 - Door Tonko Dop en Petra Greeven

Kijk of luister naar: Fortis-beleggers zeggen massaal 'nee'

Aandeelhouders van Fortis hebben in Brussel gestemd tégen de verkoop van de Nederlandse onderdelen van Fortis aan de Nederlandse staat. Ongeveer 57 procent stemde tegen de transactie.

Het gaat om de verkoop van Fortis Bank Nederland, Fortis Verzekeringen Nederland en ABN AMRO. De Nederlandse staat betaalde daar 16,8 milard euro voor. Ondanks de tegenstem gaan de transacties waarschijnlijk gewoon door.

Reddingspoging
Nederland lijfde de Nederlandse onderdelen van Fortis op vrijdag 3 oktober vorig jaar in. De transactie verving een akkoord van een week eerder, toen de Nederlanse overheid een belang nam van 49 procent in de Nederlandse Fortis-tak voor 4 miljard euro. Die reddingspoging bleek niet voldoende om de rust rond Fortis te herstellen. Het bedrijf kwam in de problemen door de kredietcrisis en de dure overname van ABN Amro Nederland.

Wouter Bos

Na de transactie zei minister Wouter Bos van Financiën dat Nederland de gezonde delen van het Fortis-concern in handen heeft gekregen. De staat heeft de transactie gefinancierd door de uitgifte van obligatieleningen. Het combinatiebedrijf, dat geleid wordt door oud-minister Gerrit Zalm, omvat 45.000 werknemers en 720 kantoren. Samen hebben ze een marktaandeel van meer dan 40 procent in het midden- en kleinbedrijf.

Nee-stem
De aandeelhouders mochten zich uitspreken over de transactie met Nederland omdat een Belgische rechter in december bepaalde dat aandeelhouders hadden moeten worden gekend in de opdeling. Volgens de Nederlandse staat en Fortis is de transactie met Nederland echter onomkeerbaar. Een nee-stem tegen de transactie zou volgens sommige beleggers echter aanleiding kunnen zijn voor schadeclaims.

Fortis-beleggers hebben ook tegen de verkoop van Fortis aan de Belgische staat en de Franse bank BNP Paribas gestemd. Ruim 50 procent van de aanwezige aandeelhouders stemde tegen.

NOVA toog naar Brussel en sprak met Fortis-aandeelhouders. En een gesprek met Paul Huybrechts, voorzitter van de Vlaamse federatie van beleggingsclubs.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief