Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Recessie: wat gaat het kabinet doen?

13 feb 09 - Door Sebastiaan Meijer, Ad van Oosten

Kijk of luister naar: Recessie: wat gaat het kabinet doen?

Bedrijven in de problemen, te weinig krediet en massa-ontslagen; de Nederlandse economie is vandaag officieel in recessie.


In het vierde kwartaal kromp de economie 0,9 procent in vergelijking met het voorgaande kwartaal. De economische malaise vertaalt zich in een hogere werkloosheid. Volgens het CBS is het aantal mensen zonder baan eind vorig jaar al licht toegenomen. En vandaag blijkt dat het aantal vacatures scherp is gedaald in het vierde kwartaal, vooral in de bankensector.

En nog zorgwekkender zijn de cijfers die in Den Haag circuleren. Om binnen de eigen afgesproken begrotingsregels te blijven zou het kabinet twintig miljard euro moeten bezuinigen. Maar de coalitie-partners zijn sterk verdeeld en niet eensgezind over nieuwe maatregelen.

Zo wil het CDA vasthouden aan de begrotingsafspraken, terwijl PvdA en ChristenUnie juist bereid zijn die te laten varen. De PvdA en ChristenUnie zien niets in de afgesproken bezuinigingen, dat zou alleen maar schadelijk zijn voor een economie in recessie.

Te gast is Willem Vermeend, oud-minister van Sociale Zaken en staatssecretaris van Financiën, en nu onder meer bestuurslid van werkgevers-organisatie VNO-NCW. En Peter Ingwersen, curator, iemand die falliete bedrijven runt tot het faillissement is afgewikkeld. (Lees ook de chat met Willem Vermeend na de uitzending.)

Bestek 81
In het verleden zijn er meer kabinetten geweest die draconische maatregelen moesten nemen. Bijvoorbeeld na de oliecrisis. In 1978 kwamen CDA-premier Dries van Agt en vice-premier Hans Wiegel (VVD) met een groot bezuinigingspakket, Bestek 81. De nota leidde tot massale protesten en uiteindelijk weinig bezuinigingen. NOVA spreekt erover met Hans Wiegel.

AEX Index Realtime


Naar boven
 
 

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief