Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Inboedel Pim Fortuyn onder de hamer

14 feb 09 - Door Bas Haan

Kijk of luister naar: Inboedel Pim Fortuyn onder de hamer

Hij stond bekend om zijn flamboyante persoonlijkheid en zijn controversiŽle uitspraken: Pim Fortuyn. Zijn politieke erfenis werd na zijn dood zichtbaar in de politiek en in de samenleving.


Pantoffels
Maar nu wordt ook zijn persoonlijke erfenis zichtbaar met een veiling van de inboedel van het Palazzo di Pietro - Fortuyn's woonhuis. De bezittingen van Fortuyn worden op 27 juni geveild bij veilinghuis Hessink's in Nijmegen. Wie genoeg biedt, kan de trotse bezitter worden van Fortuyns pantoffels, agenda of leesbril. De politicus werd op 6 mei 2002 vermoord op het Mediapark in Hilversum, negen dagen voor een voorspelde grote zege van zijn partij, de LPF, bij de Tweede Kamerverkiezingen.

Verzekering met een stukje Fortuyn
De villa van Fortuyn aan het G.W. Burgerplein in Rotterdam is sinds december 2007 in handen van Hans Den Hartog en zijn zakenpartner Marinus van Pommeren. Het duo vestigde een assurantie- en adviesbureau in het monumentale pand. Klanten die een verzekering afsloten, kregen een genummerd certificaat op naam, een bewijs dat ze op die manier bijdroegen aan het behoud van het huis. Ze hadden dan ook recht op een rondleiding door het huis.

Maar de belangstelling is volgens Den Hartog tegengevallen en nu moeten Den Hartog en Van Pommeren  inboedel te verkopen. Het pand en het assurantiekantoor houden ze aan.

Inrichting
Aan de inrichting van het woonhuis is sinds de gewelddadige dood van Fortuyn op 6 mei 2002 niets veranderd. Alles staat en ligt er nog zoals de politicus het achter heeft gelaten toen hij die dag zijn huis verliet. De kranten, de leesbrillen en zijn sloffen bij zijn bed. Al deze bezittingen zullen het gebouw in juni voorgoed verlaten.

NOVA liet zich rondleiden door het Palazzo di Pietro.  

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief