Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Wouter Bos over diepste recessie sinds 80 jaar

17 feb 09

Kijk of luister naar: Wouter Bos over diepste recessie sinds 80 jaar

Dit jaar krimpt de Nederlandse economie in een razend tempo: met maar liefst 3,5 procent. Althans, volgens de voorlopige cijfers die het Centraal Planbureau (CPB) vandaag heeft gepresenteerd.


Indicaties
Een flinke tegenvaller, in december voorspelde het CPB nog een krimp van 0,75%. Ook voor 2010 voorspelt het CPB een diepe economische neergang, met een krimp van 5,5 procent. De werkloosheid zou kunnen stijgen tot bijna 9 procent. De ramingscijfers van het CPB zijn geen exacte voorspellingen, maar indicaties. Ook de overheid is steeds weer gedwongen haar verwachtingen bij te stellen. Bij NOVA is te gast: minister van Financiën Wouter Bos, over de maatregelen die de overheid nu moet nemen.

De economische krimp is vergelijkbaar met die van de jaren '30
(klik op de graphic voor de volledige grootte)
Bruto binnenlands product
Bron: NRC Handelsblad

Met ook aandacht voor:

Crisis in het klein: werktijdverkorting bij ijzergieterij Vulcanus
IJzergieterij Vulcanus in Doetinchem merkt de crisis aan den lijve. Het bedrijf heeft werktijdverkorting, maar de vraag is of dat op de lange termijn een uitkomst biedt. Om de gevolgen van de crisis het hoofd te bieden vragen bedrijven om loonmatiging en overheidsinvesteringen. Vulcanus, dat kampt met dertig procent omzetverlies, maakt sinds half december gebruik van de maatregel werktijdverkorting. Dit houdt in dat werknemers per week anderhalve dag minder werken. Omdat het nog steeds niet beter gaat, vraagt het bedrijf nu voor de tweede keer werktijdverkorting aan voor de 128 werknemers. Een oplossing voor de lange termijn of eindeloos dwijlen met de kraan open? NOVA doet verslag ter plaatse.

Vakbonden willen meer stimuleringsmaatregelen
Werkgevers zeggen dat de lonen nu gematigd moeten worden, de vakbonden willen niet tornen aan sociale verworvenheden. De vakcentrales FNV, CNV en MHP presenteren een gezamenlijk voorstel voor stimuleringsmaatregelen voor de economie. De bonden willen met zeven miljard euro ten strijde trekken tegen de crisis. Onder de noemer 'Samen de crisis te lijf' hebben de vakcentrales. Het kabinet zou nu moeten investeren en begrotingsregels los moeten laten, is de strekking. Het gaat onder meer om het verlengen van de werktijdverkorting en steun voor kinderopvang, onderwijs en zorg. In het plan is ook aandacht voor 'groen'. Zo wordt voorgesteld om huizen te isoleren, te investeren in windmolens en de btw op duurzame producten te verlagen. In totaal gaat het om maar liefst zeven miljard euro aan investeringen. In NOVA een reportage.

Naar boven

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief