Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bouw Noord-Zuidlijn onzeker

19 feb 09 - Door Jan Eikelboom en Bas Haan

Kijk of luister naar: Bouw Noord-Zuidlijn onzeker

De Amsterdamse wethouder Tjeerd Herrema (Verkeer en Vervoer) is afgetreden. De reden is een nieuwe tegenvaller bij de aanleg van de Noord-Zuidlijn, de nieuwe metroverbinding in Amsterdam. Het is onzeker of de Amsterdamse Noord-Zuidlijn ooit wordt afgebouwd.


Vertraging
Uit de meest recente gegevens blijkt dat de kosten van de metrolijn circa 290 miljoen euro hoger kunnen uitvallen dan eerder geraamd. Ook loopt de aanleg van de Noord-Zuidlijn, door verzakkingen  aan de Vijzelgracht, verdere vertraging op. Amsterdam mikt er nu op dat het project in 2017 klaar is, twee jaar later dan de laatste prognose.

Onzeker
Het is onzeker of de Amsterdamse Noord-Zuidlijn ooit wordt afgebouwd. Uit de meest recente gegevens blijkt dat de kosten van de metrolijn circa 290 miljoen euro hoger kunnen uitvallen dan eerder geraamd. De kosten van de lijn werden ooit begroot op 1,4 miljard euro en zijn nu al opgelopen tot bijna 2,5 miljard euro. Ook loopt de aanleg van de Noord-Zuidlijn verdere vertraging op, onder andere door verzakkingen aan de Amsterdamse Vijzelstraat.

De gemeente Amsterdam heeft een commissie ingesteld onder leiding van oud-minister Cees Veerman (Landbouw), die moet bekijken of de lijn nog wel in zijn geheel moet worden aangelegd.

Onverantwoord avontuur?
Keer op keer lieten specialisten, bestuurders, verantwoordelijken, belanghebbenden en anderen weten dat de aanleg van de Noord-Zuidlijn door het experimentele karakter een onverantwoord avontuur zou worden. Niet alleen bouwtechnisch, maar vooral ook financieel. NOVA onderzocht de recente geschiedenis van de metrolijn.

In de studio reageren PvdA-gemeenteraadslid Myriam Bergervoet en Henri Sarolea, advocaat van tegenstanders van de Noord-Zuidlijn.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief