Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Stoppen met aanleg Noord-Zuidlijn?

20 feb 09 - Door Ellen Brans en Monique Wijnans

Kijk of luister naar: Stoppen met aanleg Noord-Zuidlijn?

Een ongekende overschrijding van het budget en grote vertraging. Deze tegenvallers bij de aanleg van de Noord-Zuidlijn waren reden voor de Amsterdamse wethouder Tjeerd Herrema om af te treden. Moet de bouw van de Noord-Zuidlijn worden gestopt?


Risico's
De commissie-Veerman gaat voor de Amsterdamse gemeenteraad de risico's van de Amsterdamse metrolijn onderzoeken. De aanleg van de metrolijn staken, is een mogelijkheid. Maar stoppen is praktisch even duur als doorgaan.

Kosten
Uit de meest recente gegevens blijkt dat de kosten van de metrolijn circa 290 miljoen euro hoger kunnen uitvallen dan eerder geraamd. De kosten van de lijn werden ooit begroot op 1,4 miljard euro en zijn nu al opgelopen tot bijna 2,5 miljard euro. Ook loopt de aanleg van de Noord-Zuidlijn verdere vertraging op, onder andere door verzakkingen aan de Amsterdamse Vijzelstraat. Amsterdam mikt er nu op dat het project in 2017 klaar is, twee jaar later dan de laatste prognose.

Grens bereikt
Voor de Amsterdamse wethouder Herrema was met de enorme budgetoverschrijding en de grote vertraging, de grens bereikt. Tegenover de pers verklaarde hij gisteren: "In de afgelopen dagen heb ik de conclusie getrokken dat met vijf jaar vertraging en honderden miljoenen meer kosten in tijd van economische crisis, de grens van mijn politieke verantwoordelijkheid is bereikt. Daarom heb ik besloten om mijn wethouderschap te beëindigen".

Referendum
Misschien komt er in Amsterdam opnieuw een referendum over de bouw van de Noord-Zuidlijn. Een commissie onder leiding van oud-senator Erik Jurgens  (PvdA) gaat dat voorstel beoordelen. 

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief