Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Economische groei in Drenthe

21 feb 09

Kijk of luister naar: Economische groei in Drenthe

Het grootste olieveld op land in Noordwest-Europa is weer in productie genomen: in het Drentse Schoonebeek.


De booractiviteiten door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) zijn vorige week officieel hervat. De eerste vaten Schoonebeeker olie moeten medio 2010 zijn getapt. De komende twee jaar gaat de NAM op achttien locaties 73 putten boren. De hernieuwde oliewinning stond al een tijdje op stapel. De NAM kondigde eind 2007 aan met de voorbereidingen bezig te zijn. Voor de werkgelegenheid is het project gunstig: alleen al tijdens de aanlegfase bied het project naar schatting 2500 manjaren directe en indirecte werkgelegenheid.

Stroperige olie
Het olieveld Schoonebeek is een van de grootste olievelden van Noordwest-Europa. De oliemaatschappij won tussen 1948 en 1996 een kwart van de aanwezige één miljard vaten olie, maar stopte daamee omdat de stroperige olie moeilijk te winnen bleek. Dankzij nieuwe technologie kan de NAM nu weer aan de slag. NAM zegt honderden miljoenen euro's te investeren in de herontwikkeling van het olieveld. De oliemaatschappij verwacht de komende 25 jaar in totaal nog eens honderd tot 120 miljoen vaten uit een deel van het veld te kunnen produceren. Energie Beheer Nederland betaalt veertig procent van de kosten van het project.

Horizontale putten
De karakteristieke jaknikkers komen niet terug in het Drentse landschap. De olie wordt onder meer gewonnen in horizontale putten. De NAM injecteert aardgas onderin de productiepijp. Hierdoor wordt de olie lichter en stroomt die gemakkelijker door de pijp naar boven. De boorpijpen steken slechts dertig centimeter boven het maaiveld uit.

Momenteel pompt de NAM voor Nederland jaarlijks 0,8 miljoen kubieke meter olie op. Dat is veertig procent van de totale olieproductie op Nederlands grondgebied van twee miljoen kubieke meter.

Naar boven

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief