Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nuon - op termijn - in Zweedse handen

23 feb 09 - Door Jan van Loenen en Miriam Lavalette

Kijk of luister naar: Nuon - op termijn - in Zweedse handen

Energieconcern Nuon komt op termijn helemaal in handen van het Zweedse Vattenfall. Het energieconcern heeft 8,5 miljard euro in contanten over voor Nuon.

De twee bedrijven willen de sterker wordende concurrentie op de energiemarkt het hoofd bieden. Na de overname van Essent door het Duitse RWE is Nuon het tweede grote Nederlandse energiebedrijf dat overgaat in buitenlandse handen.

Gelderland en Friesland tevreden
Nuon is nu in handen van provincies zoals Gelderland, Noord-Holland en Friesland. Gelderland en Friesland hebben positief gereageerd op de overname: Gelderland, grootaandeelhouder van Nuon, stelde eerder criteria op het gebied van voorzieningszekerheid en duurzaamheid en zien in Vattenfall een betrouwbare partner die aan hun criteria voldoet. De provincie Friesland heeft een belang van 12,6 procent in Nuon en verdient dus 1,3 miljard aan de overname. Maar het gaat Friesland niet alleen om het geld: er zijn ook goede afspraken gemaakt over het behoud van werkgelegenheid. Ook ziet Friesland het als een enorme investering voor Nederland op het gebied van duurzame energie. Door de overname worden de bedrijven samen nummer één op het gebied van windenergie."

Noord-Holland
Het provinciebestuur van Noord-Holland beraadt zich op de verkoop van haar aandelenpakket Nuon aan Vattenfall. De provincie hecht sterk aan de publieke invloed in de energiesector. De overheid kan volgens Noord-Holland op die manier invloed uitoefenen op de prijzen van stroom, de productie van duurzame energie en de leveringszekerheid.

Greenpeace kritisch
Greenpeace is kritisch over het Zweedse energiebedrijf Vattenfall. "Vattenfall roept mensen op een petitie te tekenen tegen klimaatverandering. Daarin wordt de overheid opgeroepen daar wat aan te doen. Intussen bouwt het bedrijf in Duitsland nog een ouderwetse bruinkoolcentrale. Slechter voor het klimaat kan je het niet bedenken", aldus campagneleider Meike Baretta van Greenpeace.

Minderheidsbelang
Volgens de Noorse topman van Nuon, Løseth, passen de twee bedrijven in strategisch opzicht uitstekend bij elkaar en is met de overname door de Zweden het publieke belang van Nederland meer dan voldoende gewaarborgd. Volgens bestuursvoorzitter Lars Josefsson van Vattenfall hebben beide bedrijven een sterke focus op duurzame energie, bijvoorbeeld uit wind, zonlicht en biomassa. Ook zijn beide bedrijven actief op het gebied van afvang en opslag van koolstofdioxide (CO2). Samen denken de bedrijven meer ruimte te krijgen om te investeren in dergelijke technologieën. In eerste instantie krijgt Vattenfall een minderheidsbelang van 49 procent in handen. Dat belang wordt in drie stappen uitgebreid naar 100 procent. Over zes jaar moet Nuon volledig in Zweedse handen zijn.

De bestuurders en commissarissen van Nuon steunen het bod unaniem. Ook de ondernemingsraad van Nuon is positief. Naar verwachting wordt de overname nog tegen het einde van het tweede kwartaal afgerond.

Nederlandse elektriciteitsbedrijven dus, die worden overgenomen door buitenlandse giganten. Hoe erg is dat? In de studio reageren Bart Heller, gedeputeerde bij de provincie Noord-Holland (GroenLinks) en Ronald Huisman, hoofddocent Energy Economics aan de Erasmus Universiteit.

Naar boven

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief