Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Milieu slachtoffer van de crisis?

24 feb 09 - Door Ad van Oosten

Kijk of luister naar: Milieu slachtoffer van de crisis?

De economische crisis is goed nieuws voor het milieu: minder vrachtwagens op de weg, minder containerschepen op zee en minder groei van Chinese kolencentrales en dus minder CO2-uitstoot.

Economische krimp werkt onmiddellijk. De normen van het klimaatverdag van Kyoto komen binnen handbereik.

De aandacht voor de opwarming van de aarde en andere milieuproblemen even weggedrukt door de economische nood.  De lage olieprijs helpt ook niet om alternatieve energie rendabel te maken. En ondanks oproepen tot een groene revolutie neemt de bereidheid van overheden om nu veel geld in het milieu te steken waarschijnlijk af.

Snelle uitvoering bouwprojecten
En dan kwam gisteren de wens van een Kamermeerderheid om snel allerlei bouwprojecten uit te voeren. De PvdA wil daarvoor milieuregels even in de ijskast stellen en stelt dat er geen 'dure en tijdrovende' milieustudies vooraf meer worden uitgevoerd. 

Eventueel wil het Tweede Kamerlid Ton Heerts zelfs het initiatief nemen tot een nationale wet die de klachtenstroom over bouwprojecten moet indammen, de capaciteit op de rechtbanken moet worden uitgebreid en bouwprojecten moeten bij de rechter voorrang krijgen.

GroenLinks-Kamerlid Kees Vendrik  ziet niets in de plannen en vindt dat de PvdA 'banen boven beestjes' stelt.

In de studio debatteren Mirjam de Rijk, directeur van de stichting Natuur en Milieu en Friso de Zeeuw, lid van de PvdA en bestuurder van het Bouwfonds.


 

In dezelfde uitzending

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief