Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Ooggetuigen en overlevenden over de vliegramp bij Schiphol

25 feb 09 - Door Marcel Ouddeken en Jan van Loenen

Kijk of luister naar: Ooggetuigen en overlevenden over de vliegramp bij Schiphol

NOVA spreekt vanavond met overlevenden van de vliegramp bij Schiphol en met de eigenaar van het stuk land waar het vliegtuig neerstortte. En een verslag van een man die het vliegtuig voor zijn ogen zag neerstorten.


Ook bij andere nieuwsprogramma's meldden zich verschillende mensen die nauw betrokken waren bij het ongeluk:

Plumpudding
Zo vertelden omstanders aan RTL Nieuws"Ik hoorde een geluid van een laag vliegtuig. Dit is niet zo opmerkelijk, maar het was toch wel erg hard. Toen ik in de richting keek zag ik een vliegtuig dat eruit zag om een noodlanding te maken. Het toestel zocht wat snelheid en leek met de neus naar beneden te gaan, maar trok toen toch de neus weer op . (..) En op een gegeven moment zien we dat dat het vliegtuig heen en weer begint te wiegen en zakt uiteindelijk als een plumpudding in elkaar."

"Er komen enorm veel politie- en ziekenwagens vanuit Haarlem. Het is een colonne met al dat soort vervoer, ook de brandweer is erbij. (..) Er is verder geen rook of vuur. De politie heeft alles afgeschermd, maar vanaf de A9 is het vliegtuig wel te zien. Het is een heksenketel hier."

Passagiers in shock
Ook het AD citeert een ooggetuige: "Ik heb mensen gezien van wie ook het hoofd was afgedekt op het brancard. Mensen in folie ingepakt. In de polder lagen mensen op de grond tussen de brokstukken. Passagiers zijn in shock. De mensen die niet gewond waren staan in paniek te bellen.’’

De NOS sprak in het opvangcentrum met familie en vrienden die wanhopig zochten naar de passagiers. "Hij belde dat hij in het vliegtuig zat en doodging", vertelden de drie mannen over het laatste bericht dat ze van hun zwager kregen.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief