Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Vaccin tegen kanker: preventie met risico's?

26 feb 09 - Door Camelea Buys en Jane van Laar

Kijk of luister naar: Vaccin tegen kanker: preventie met risico's?

'Prik en bescherm!', is de slogan van de GGD-campagne die meisjes oproept zich te laten inenten tegen baarmoederhalskanker. Bezorgde ouders en instanties waarschuwen echter dat er aan vaccinatie ook risico's verbonden zijn. 


Vanaf september 2009 wordt de vaccinatie tegen het virus HPV, dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken, opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Alle meisjes van 12 jaar worden dan gevaccineerd. Meisjes die tussen 1 januari 1993 en 1 september 1997 zijn geboren, worden in maart en april voor de eerste keer opgeroepen.

Risico's
Het doel van de vaccinatie is om de sterfte aan baarmoederhalskanker te halveren: van tweehonderd naar honderd per jaar. Ouders zijn echter bezorgd. Er zou nog weinig kennis zijn over de gevolgen voor de gezondheid op lange termijn. Ook de actie van enkele GGD's, die een Ipod verloten onder meisjes die alle drie de benodigde prikken daadwerkelijk halen, leidt tot kritiek.

NOVA
Hebben de ouders gelijk? Is dit vaccin te snel en te weinig getoetst voor het nu landelijk wordt ingevoerd? En wegen 400.000 vaccinaties op tegen de honderd levens die per jaar - wellicht - gered worden? NOVA spreekt met Marina Conijn, manager van het Rijksvaccinatieprogramma.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief