Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Wilders goes Amerika

28 feb 09 - Door Menno de Galan, Willem Lust en Merel Miedema

Kijk of luister naar: Wilders goes Amerika

Geert Wilders (PVV) heeft zijn antikoranfilm 'Fitna' in een besloten voorstelling vertoond aan Amerikaanse politici.

 
Wilders is in Amerika te gast op uitnodiging van de Republikeinse senator John Kyl uit Arizona. Kyl besloot de bijeenkomst te organiseren want "all too often, people who have the courage to point out the dangers of militant Islamists find themselves vilified and endangered". Wilders werd zonder problemen toegelaten in de Verenigde Staten. Vooral op rechts is Widers in Amerika plotseling een beroemdheid, en dat is vooral door het inreisverbod van Londen, en het besluit in Nederland om hem te vervolgen voor zijn anti-islam uitingen. Wilders afficieert zichzelf nu als een martelaar voor de vrijheid van meningsuiting - die heilig is Amerika - en hij hoopt daarmee op financiële steun.

Europa
Eerder dus werd Wilders niet toegelaten tot Groot-Brittannië waar hij in het Hogerhuys Fitna wilde laten zien. Hem werd de toegang geweigerd omdat hij vanwege zijn ideeën over moslims en de islam een bedreiging voor de publieke veiligheid zou zijn. Gisteren heeft staatssecretaris Nebahat Albayrak (Justitie) in Brussel de argumenten aangekaart op grond waarvan het Verenigd Koninkrijk deze maand de grens sloot voor Geert Wilders (PVV). Het Verenigd Koninkrijk had zich beroepen op EU-regels die bepalen dat weigering is toegestaan als de openbare orde dreigt te worden verstoord. Albayrak heeft de Europese Commissie gevraagd vast te stellen wanneer een land iemand mag weigeren op basis van de openbare orde.

Vrijheid van meningsuiting
In de National Press Club in Washington maakte Geert Wilders duidelijk dat er volgens hem een wereldwijde campagne nodig is om de vrijheid van meningsuiting te beschermen. Volgens Wilders moet Europa een voorbeeld nemen aan Amerika en is er een "first amendment" nodig, "want door de islamisering staat de vrijheid meninguiting onder druk".

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief