Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Geweld tegen hongerstakende asielzoekers

28 feb 09 - Door Roozbeh Kaboly en Marcel Ouddeken

Kijk of luister naar: Geweld tegen hongerstakende asielzoekers

In tegenstelling tot berichten van het ministerie van Justitie eerder deze week zijn asielzoekers die vorige week in hongerstaking gingen, nog niet gestopt met hun actie. Gedetineerde illegalen in detentiecentra van Schiphol en Rotterdam zijn sinds anderhalve week gestopt met eten.


Ze doen dat omdat ze, volgens hun woordvoerster, zich niet kunnen vinden in de manier waarop het vreemdelingenbeleid op hen wordt toegepast.  "Er bestaat over de duur en de reden van het vastzitten zoveel onduidelijkheid dat de asielzoekers zich genoodzaakt voelen om deze actie te beginnen", aldus een een verklaring van Vluchtelingenorganisatie Prime.

'Proportioneel geweld'
De buitenlanders, die aan de grens zijn geweigerd, waren in de luchtruimte toen ze niet meer terug naar hun cellen wilden. Uiteindelijk zijn ze geboeid "en zonder weerstand" naar de cel teruggebracht. Prime beweert dat bij die actie de gedetineerden hardhandig zijn geboeid en dat een aantal van hen in elkaar is geslagen, maar de woordvoerster van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) ontkent dat.

Maar hun belangenbehartiger, Ahmed Pouri, stelt in het Parool: ''Zaterdag vertelde een medewerker van het detentiecentrum mij dat de hulp van een speciaal team is ingeroepen nadat een extern bijstandsteam er niet in was geslaagd de hongerstakers terug in hun cel te krijgen. Dan kun je mij niet wijsmaken dat dat zonder geweld is gegaan. Ik ondersteun al vijftien jaar vluchtelingen in Nederland. Inmiddels weet ik: wie tegenstribbelt, belandt minimaal in de isoleercel.'' 

De door NOVA geïnterviewde gedetineerden vertellen dat ze hard zijn aangepakt door tientallen agenten. Eén van de asielzoekers is daarbij korte tijd bewusteloos geweest.

Einde hongerstaking?
Na vier dagen, zo meldt een woordvoerder van het ministerie van Justitie, is de hongerstaking van de gedetineerden voorbij. Maar uit gesprekken met de gedetineerden blijkt dat op dit moment nog minstens twee mensen in hongerstaking zijn, die nu dus tien dagen duurt.

Vluchtelingenwerk

VluchtelingenWerk Nederland is verontrust over de situatie van gedetineerde vreemdelingen. De organisatie roept het kabinet op te stoppen met het langdurig opsluiten van asielzoekers. "Vaak is het ontbreken van een geldig paspoort of visum het enige wat ze hebben misdaan. Een situatie die Nederland onwaardig is", aldus directeur Edwin Huizing van VluchtelingenWerk.

Kort geding
De Vereniging van Asieladvocaten en Juristen Nederland heeft naar aanleiding van de aanhoudende klachten over het gedrag van personeel in de detentiecentra besloten een kort geding aan te spannen tegen de staat. De zaak dient op 6 maart aanstaande bij de rechtbank Haarlem.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief