Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Vrije val op de beurs?

2 mrt 09 - Door Miriam Lavalette en Ad van Oosten

Kijk of luister naar: Vrije val op de beurs?

Paniek op de beurs vandaag. De toonaangevende AEX-index in Amsterdam is ver onder de laagste slotstand uit 2003 gedoken en gesloten op een niveau dat sinds 1995 niet meer is voorgekomen.  


De AEX opende 2,8 procent lager op 213,84 en zakte rond het middaguur naar een verlies van 3,5 procent op 212,23 punten. De AEX eindigde op 208,84 punten. Dat is een verlies van 10,97 punten (5 procent) ten opzichte van vorige week vrijdag.  Het vertrouwen is weg en de bodem lijkt nog niet in zicht. Specialisten voorspellen een vrije val.

Europa
In Europa is het niet veel beter: de koersen gingen  flink omlaag, nadat eerder de beurzen in Azië lager sloten. Vooral de financiële fondsen zaten in de hoek waar de klappen vielen. In Amsterdam behoorden Aegon en SNS Reaal tot de grootste dalers.

De koersdalingen volgden op berichten dat het Amerikaanse verzekeringsconcern AIG mogelijk opnieuw een beroep moet doen op overheidssteun. AIG leed in het laatste kwartaal van 2008 een verlies van tientallen miljarden.

Lichtpuntje
Supermarktconcern Ahold weet de economische neergang goed het hoofd te bieden. Het concern heeft de resultaten vorig jaar flink opgeschroefd en verhoogde de dividenduitkering. Ahold behaalde in de laatste drie maanden een bedrijfsresultaat van 285 miljoen euro, 49 procent meer dan een jaar eerder. De nettowinst steeg 9 procent tot 285 miljoen euro. De jaaromzet, die Ahold al eerder bekend maakte, bedroeg 25,7 miljard euro.

Tokio
Op de aandelenmarkt in Tokio was de stemming ook somber. Zorgen over de economische crisis en de situatie van de financiële sector in de Verenigde Staten drukten de handel op de aandelenbeurs. De Nikkei-index sloot 3,8 procent lager op 7280,15 punten.

Wallstreet
De Dow-Jonesindex noteerde de hele dag onder de psychologisch belangrijke grens van 7000 punten. Aan het eind van de handelsdag bedroeg het verlies 299,64 punten (4,2 procent) bij een stand van 6763,29 punten.


In de studio een gesprek met financieel analist Royce Tostrams over de vraag wat de dalende koersen betekenen voor de pensioenen, voor de particuliere beleggers, voor het bedrijfsleven, de huizenmarkt en voor de levensstandaard.

Chatten met Royce Tostrams
Lees hier de chatlog met Royce Tostrams.

Naar boven

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief