Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Defecte hoogtemeter veroorzaakte crash

4 mrt 09 - Door Jan van Loenen, Guido van Ophoven e.v.a.

Kijk of luister naar: Defecte hoogtemeter veroorzaakte crash

Een storing aan een hoogtemeter heeft  de crash van de Turkse Boeing veroorzaakt. Dat heeft de voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, mr Pieter van Vollenhoven, in een persconferentie bekend gemaakt.


Volgens de raad waren er tot aan de landing van het toestel geen problemen. Het vliegtuig kreeg toestemming om te landen en dat gebeurde op de automatische piloot. Echter, op een hoogte van ongeveer 1950 voet (700 meter) is er een probleem met de linker radiohoogtemeter ontstaan. Die gaf een totaal andere hoogte, van min 8 voet, aan. 

Omdat het toestel automatisch aan het landen was, werd het automatisch gashendelsysteem dichtgetrokken door de storing, zodat het toestel te weinig snelheid hield. Volgens voorzitter Pieter van Vollenhoven van de raad heeft de bemanning hier in eerste instantie niet op gereageerd. Toen de piloten dat wel probeerden en vol gas gaven, was het te laat, aldus Van Vollenhoven. Het vliegtuig stortte daardoor een kilometer voor de landingsbaan neer.

Boeing
Boeing gaat luchtvaartmaatschappijen die met Boeing 737's vliegen er extra op wijzen dat piloten hun instrumenten scherp in de gaten moeten houden tijdens cruciale delen van de vlucht, zoals de landing. Verder wil het bedrijf niet ingaan op de eerste bevindingen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Crash
De Turkse Boeing 737 stortte op woensdag 25 februari rond kwart voor elf 's morgens neer. Het vliegtuig brak in twee stukken op het verlengde van de Polderbaan langs de A9. Aan boord waren 134 passagiers en bemanningsleden.

In NOVA vanavond een verslag van de persconferentie en reacties vanuit Turkije waar de Turkse piloten als nationale helden zijn begraven. Dankzij hun inspanningen zouden er relatief weinig slachtoffers zijn gevallen. NOVA spreekt met Savas Sen, secretaris-generaal van de Turkse vereniging van Verkeersvliegers (Talpa).

In de studio een gesprek met  Hans Tettero, vice-president van de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers, Henk Heijloo, passagier en en oprichter van de Stichting Slachtoffers Vliegramp 25 februari 2009, Jan Willem Koeleman, advocaat en Theo Meijer, voorzitter van de enquêtecommissie Bijlmerramp.

 

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief