Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Vakantie in Nederland goed voor economie'

5 mrt 09 - Door Jan Reiff

Kijk of luister naar: 'Vakantie in Nederland goed voor economie'

Het levert miljarden op als reislustige Nederlanders dit jaar binnen de grenzen blijven. Staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken) geeft het goede voorbeeld met een korte vakantie op Terschelling.


Meer tenten op de camping, meer barbecue-inkopen bij de supermarkt en meer bezoekers in het museum. Vakantiegangers zijn goed voor de Nederlandse economie. Hierblijven dus, luidt de oproep van Heemskerk (PvdA).

Toch een vleugje protectionisme van de man die vindt dat landen in tijden van crisis juist níet de eigen economie moeten beschermen? Niet volgens de staatssecretaris. Hij spreekt van vaderlandsliefde.

ANVR
Frank Oostdam, directeur reisbrancheorganisatie ANVR reageert in een persbericht fel op de oproep die Heemskerk doet: "Heemskerk, die als overheidsfunctionaris terughoudend zou moeten zijn in het adviseren waar burgers naar toe op vakantie moeten gaan, vergeet gemakshalve dat ook duizenden Nederlanders werkzaam zijn in de uitgaande reisbranche. Daarbij komt dat de branche niet alleen te maken heeft met de nadelige gevolgen van de huidige financiële crisis, maar ook nog eens wordt geconfronteerd met de ingevoerde vliegbelasting."

De ANVR laat weten dat als staatssecretaris Heemskerk vanuit 'patriottisme' daadwerkelijk begaan is met de portemonnee van de Nederlander hij beter kan adviseren een goedkopere buitenlandse vakantie te boeken dan een duurdere vakantie in eigen land.

NOVA bezoekt Terschelling, waar ze in ieder geval blij zijn met de actie.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief