Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

FNV waarschuwt kabinet voor sociale onrust

5 mrt 09 - Door Ferry Mingelen en Pim van Galen

Kijk of luister naar: FNV waarschuwt kabinet voor sociale onrust

Vakbeweging en kabinet hebben nog een week om het eens te worden, anders gebeuren er ongelukken, zegt de voorzitter van de vakbeweging FNV Agnes Jongerius vanavond na een gesprek met Wouter Bos. "Voor de sociale rust in het land is het openbreken van de CAO's, het aanpakken van de pensioenen geen goed teken. Dan komen er dus grote problemen met de vakbeweging."


Crisisberaad
De coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie zijn vandaag in het torentje van premier Jan Peter Balkenende begonnen aan de onderhandelingen over een pakket maatregelen om de financiële crisis het hoofd te bieden. Het overleg was kort, maar verliep in een goede sfeer, aldus Wouter Bos. Het ging vandaag vooral om een inventarisatie van standpunten.

Morgen gaan de gesprekken verder, eerst in het kabinet, daarna opnieuw tussen de hoofdrolspelers van CDA, PvdA en ChristenUnie. Ook daarna, mogelijk ook zaterdag, is er veel overleg. Volgens vicepremier en minister van Financiën Wouter Bos gaat het om "de grootste uitdaging in 80 jaar" voor een minister van Financiën en voor het hele kabinet.

Mogelijke maatregelen
Een groep topambtenaren - de werkgroep-Gerritse - zette de afgelopen tijd al de mogelijkheden op een rij. Het gaat onder meer om politiek omstreden ingrepen als verhoging van de AOW-leeftijd, snijden in zorg of sociale zekerheid of beperkingen van de voordelen van het eigen huis, de aftrek van de hypotheekrente. Afgelopen maandag lekte een deel van de voorstellen al uit.

'Samen de crisis te lijf'
Begin maart heeft de FNV het investeringsplan 'Samen de crisis te lijf' gepresenteerd. Dat plan spreekt onder andere over investeringen in duurzaamheid, alternatieven voor werktijdverkorting en een aanpak van de financiële sector. En vandaag deed de FNV een oproep aan kabinet en sociale partners werkloze jongeren een half jaar een garantie te geven op scholing of werk. Want als dat niet gebeurt, dreigt de werkloosheid onder deze groep schrikbarend op te lopen.

En nu waarschuwt de FNV het kabinet dus voor al te radicale maatregelen die de sociale rust kunnen verstoren.

Vanuit Den Haag het laatste nieuws.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief