Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

ING-topman Hommen over de toekomst van zijn bank

6 mrt 09 - Door Ad van Oosten

Kijk of luister naar: ING-topman Hommen over de toekomst van zijn bank

De koers van ING staat al maanden onder druk door wantrouwen bij beleggers over de toekomst van de onderneming. ING heeft zich de afgelopen maanden twee keer tot de Nederlandse Staat moeten wenden voor steun als gevolg van de kredietcrisis.


Bonussen
ING verloor deze week 34 procent van zijn waarde. Het aandeel ING kost nog maar 2 euro vijftig en is daarmee 'de daler van de week'. Maar ondanks de financiële malaise en de overheidshulp keert ING ook dit jaar aan duizenden medewerkers een bonus uit. Het gaat om medewerkers bij wie de bonus een vast onderdeel van het salaris is. Een woordvoerder van de bank zegt vandaag na berichtgeving van de Volkskrant dat hier niets aan te doen is, omdat het gaat om afspraken die al zijn gemaakt.

Volgens de - mede door Jort Kelder opgerichte - website 925 circuleren geruchten dat de bank 950 miljoen aan bonussen gaat uitkeren. Maar volgens ING is dat niet waar. Het werkelijke bedrag zou veel lager liggen, maar de bank kan niet zeggen hoe laag.

Salaris van 0 euro
Minister Wouter Bos (Financiën) heeft ING inmiddels voor een bedrag van zo’n 40 miljard euro aan steun (kapitaalinjecties en garanties) verleend, maar heeft geen formele zeggenschap. Wel is met Bos afgesproken dat het bestuur afziet van een bonus. De kersverse bestuursvoorzitter Jan Hommen neemt voorlopig genoegen met een salaris van 0 euro, totdat in 2010 een nieuw beloningsbeleid is vastgesteld. Dan pas zal hij met terugwerkende kracht zijn salaris krijgen.

Basisbankieren
Om het vertrouwen in de kracht van ING te benadrukken kocht de nieuwe ING-topman vorige week nog voor bijna euro 100.000 aandelen ING. Jan Hommen wil ING terugbrengen naar de basis: minder producten en markten. ‘Onze basisstrategie, gebaseerd op sparen en investeren, is een solide basis voor de toekomst’. Jan Hommen is vanavond te gast.

Naar boven


 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief