Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

VVD tegen gescheiden vrouwenplaatsen in theater

6 mrt 09 - Door Jan Eikelboom

Kijk of luister naar: VVD tegen gescheiden vrouwenplaatsen in theater

Bij voorstellingen van de Marokkaanse stand-up comedian Salaheddine Bechikhi in het Rotterdamse theater Zuidplein zijn aparte vrouwenplaatsen op het balkon, gescheiden van de zaal. Dit kan niet in Nederland, vindt de VVD. In NOVA Kamerlid-Paul de Krom (VVD) versus Salaheddine.
 

Kamervragen
Vorige week stelde Paul de Krom vragen over de gescheiden zitplaatsen aan de ministers Ronald Plasterk (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) en Eberhard van der Laan (Wonen, Wijken en Integratie). Hij zegt dat de VVD het 'verwerpelijk' vindt dat 'met gemeenschapsgeld discriminatie van vrouwen c.q. segregatie van mannen en vrouwen door een gesubidieerde instantie wordt bevorderd'. 

Verbaasd
De gescheiden plaatsen waren een verzoek van Salaheddine zelf. Hij wil dat moslima's de mogelijkheid hebben om niet naast een man te zitten, wanneer zij dat vanwege hun geloofsovertuigingen niet willen. Theater Zuidplein reageert dan ook verbaasd op de ontstane ophef over de kwestie. 'Het is gewoon een marketinginstrument', zegt directeur Doro Siepel. 'Wij zijn een theater voor alle Rotterdammers en dus ook voor Marokkanen'. Had het theater dan in het geheel niet verwacht dat er politieke verontwaardiging zou kunnen ontstaan over de gescheiden zitplaatsen? 'Ik denk dat wij hebben laten zien dat wij beter geïntegreerd zijn dan menig politicus', aldus Siepel.

Jongere moslima's halen schouders op
Het jongere publiek trok zich overigens niet veel van de gereserveerde plaatsen aan. Slechts enkele dames namen plaats op het voor hen gereserveerde balkon, omdat de plaatsen in de rest van de zaal bezet waren.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief