Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Steeds meer beschermde getuigen

9 mrt 09 - Door Robert Bas en Gert Janssen

Kijk of luister naar: Steeds meer beschermde getuigen

Onder de verzamelcodenaam 'Passage' is op 9 februari 2009 in De Bunker het grote liquidatieproces van start gegaan. Elf verdachten staan terecht voor tien moorden of pogingen tot moord in de Amsterdamse onderwereld. Hoofdrolspeler is Giuseppe 'Peter' la Serpe, de kroongetuige van justitie.


Vanaf morgen wordt 'Peter' la Serpe door de rechtbank aan de tand gevoeld.

Na het uitzitten van zijn gevangenisstraf verdwijnt hij in het getuigenbeschermingsprogramma. Een programma dat met geheimzinnigheid is omgeven. Tot vandaag, want justitie vertelt voor het eerst in het openbaar wat dat beschermingsprogramma inhoudt, wie erin wordt opgenomen en hoe kroongetuigen bijvoorbeeld een nieuwe identiteit krijgen.

Toename
Het aantal getuigen dat door justitie in een getuigenbeschermingsprogramma wordt opgenomen neemt toe. Dat blijkt uit cijfers die het ministerie van justitie heeft verstrekt aan NOVA. Had de Dienst Getuigenbescherming in het jaar 2000 nog 14 projecten, in 2007 waren dat er 63 en in 2008 47. “Die stijging in de afgelopen jaren heeft duidelijk te maken met de liquidatiezaken die onder de rechter zijn geweest, of nog zijn”, aldus Bart Nieuwenhuizen, hoofdofficier van het Landelijke Parket . 

Bekijk hier het gehele interview met Bart Nieuwenhuizen.

Naar boven

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief