Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Crisisbesprekingen gaan cruciale week in

9 mrt 09

Kijk of luister naar: Crisisbesprekingen gaan cruciale week in

Vorige week zijn de coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie in het torentje van premier Jan Peter Balkenende begonnen aan de onderhandelingen over een pakket maatregelen om de financiële crisis het hoofd te bieden.


Alle mogelijke maatregelen zijn de afgelopen tijd al op een rijtje gezet door een groep topambtenaren, de werkgroep-Gerritse. Het gaat dan onder meer om politiek omstreden ingrepen als verhoging van de AOW-leeftijd, snijden in zorg of sociale zekerheid of beperkingen van de voordelen van het eigen huis, de aftrek van de hypotheekrente.

Dag 3
Afgelopen zaterdag, de derde dag van het crisisoverleg, is er 'voortgang geboekt', meldden de regeringspartijen. Vice-premier Wouter Bos stelde wel dat onderhandelingen zoals het kabinet die nu voert "nooit makkelijk" zijn. "De antwoorden liggen niet voor het oprapen."

Vanavond komt de regeringscoalitie opnieuw bijeen. De ChristenUnie drong voorafgaand aan het overleg aan op doorpakken. "We moeten nu meters maken", zei vicepremier André Rouvoet, "daar hebben de mensen recht op." Volgens fractievoorzitter Mariëtte Hamer van de PvdA is het nu allereerst zaak "de economie aan het praten te krijgen".

Bezuinigen of stimuleren?
De coalitie wil miljarden investeren in de economie om die uit het slop te trekken. Maar tegelijkertijd zal er ook bezuinigd moeten worden om het begrotingstekort van de overheid niet uit de hand te laten lopen. Voor de overheidsfinanciën op de langere termijn willen de partijen eveneens maatregelen nemen.

In NOVA het laatste nieuws uit politiek Den Haag.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief