Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Opkomst vaccinatie-campagne valt tegen

10 mrt 09 - Door Ad van Oosten

Kijk of luister naar: Opkomst vaccinatie-campagne valt tegen

De opkomst bij de prik tegen baarmoederhalskanker valt tegen. Nadat op de eerste dag meer dan zeventig procent van de opgeroepen meisjes zich bij de GGD had gemeld, zakte de opkomst na een week tot onder de zestig procent.


Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne (RIVM), was uitgegaan van een opkomst van 75 procent. Veel meisjes zouden bang zijn voor de gevolgen. Zo zouden volgens verhalen meisjes die zich laten inenten in coma kunnen raken, onvruchtbaar worden of verlamd raken. Er doen zelfs verhalen de ronde van meisjes die zijn gestorven door de vaccinatie.

Kanker
De inenting beschermt tegen het menselijke papilomavirus, een seksueel overdraagbaar virus dat op latere leeftijd kanker kan veroorzaken. Door de meisjes in te enten voordat ze seksueel actief zijn, kan dat worden voorkomen. Maar critici zeggen dat het Rijksvaccinatieprogramma te vroeg komt, omdat de langetermijneffecten nog niet bekend zijn. In de VS, waar al langer wordt gevaccineerd, werden bij het langste onderzoek dat is gedaan de meisjes slechts vijf jaar gevolgd.

Kritisch Prikken
Het RIVM heeft op haar site inmiddels een brandbrief geplaatst die direct gericht is aan de Vereniging Kritisch Prikken. Volgens de RIVM verspreidt de vereniging informatie "die aantoonbaar onjuist is en niet gestoeld is op wetenschappelijke kennis’’.

In NOVA een debat tussen RIVM-manager Marina Conijn en Hester Visser van de Vereniging Kritisch Prikken.
Na de uitzending was er de gelegenheid te chatten met Marina Conijn. Lees hier het chatverslag.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief