Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Elco Brinkman over de crisismaatregelen van het kabinet

11 mrt 09 - Door Ferry Mingelen

Kijk of luister naar: Elco Brinkman over de crisismaatregelen van het kabinet

In de besprekingen over een crisisakkoord lijkt de patstelling tussen overheid en de sociale partners te zijn doorbroken. Vakbonden en werkgevers komen tegemoet aan een deel van de eisen van het kabinet. Maar of er vrijdag volgens planning een akkoord ligt, blijft onzeker.

Vakbonden
In het Torentje op het Haagse Binnenhof vindt al dagen getouwtrek plaats over stimuleren, bezuinigen en tornen aan de cao-afspraken. De vakcentrale FNV en ondernemersorganisatie VNO-NCW zijn optimistisch en verwachten dat een crisisakkoord nu snel tot stand komt. Ze zijn bereid tot loonmatiging en werkgevers komen met maatregelen tegen jeugdwerkloosheid. In ruil daarvoor vragen de bonden wel aan het kabinet om de AOW leeftijd niet te verhogen. 

Coalitie
Ook minister Donner (Sociale Zaken) wil graag een sociaal akkoord. Voor de partijen definitieve afspraken kunnen maken, moeten echter eerst de coalitiepartijen overeenstemming bereiken over de crisismaatregelen - en zover is het voorlopig nog niet.

Brinkman
Elco Brinkman, voorman van Bouwend Nederland en oud-minister van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur vindt dat zowel de regering in Den Haag als de provincies en gemeenten meer zouden moeten investeren. In de studio vertelt Elco Brinkman wat voor crisismaatregelen hij nog meer nodig vindt.
 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief