Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Schietpartij op Duitse school; 16 doden

11 mrt 09 - Door Dieuwke van Ooij en Marcel Ouddeken

Kijk of luister naar: Schietpartij op Duitse school; 16 doden

Bij een schietpartij op een middelbare school in Winnenden, vlakbij Stuttgart, zijn zestien doden gevallen. Onder de doden is ook de schutter zelf, die in een vuurgevecht met de politie om het leven kwam. Slachtoffers zijn negen leerlingen, drie docenten, drie omstanders en de verdachte zelf.

Rond 9.30 uur vanmorgen drong de 17-jarige Tim Kretschner de middelbare school Albertville in het plaatsje Winnenden binnen. Daar begon hij met een vuurwapen in het rond te schieten. Negen scholieren en drie leraressen werden gedood. Tijdens zijn vlucht schoot de dader nog drie personen dood. De politie opende een klopjacht en er ontstond een vuurgevecht tussen politie en de dader. De dader raakte hierbij gewond en pleegde vervolgens zelfmoord. Het motief van de dader is nog niet bekend.

Bloedbad in Erfurt
In 2002 vond er in de Duitse plaats Erfurt in de deelstaat Thüringen ook een bloedbad op het Gutenberg Gymnasium plaats. Een voormalige scholier (19) opende toen het vuur op leerlingen en docenten en pleegde daarna zelfmoord. Dertien docenten, twee leerlingen en één politieagent kwamen om het leven. De schutter was van school gestuurd nadat hij twee keer voor zijn examen was gezakt.

NOVA is ter plaatse en spreekt met leerlingen en inwoners in Winnenden. En een gesprek met Lutz Pockel, leraar wiskunde op het Gutenberg Gymnasium in Erfurt. Hij was er in 2002 bij toen de leerling op zijn school zestien mensen doodschoot.

Lees meer details over de schietpartij

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief