Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Vijftien jaar onterecht tbs

20 mrt 09 - Door Hans Kema

Kijk of luister naar: Vijftien jaar onterecht tbs

De Nederlander van Marokkaanse afkomst Bensaïd Nakach is in 1994 veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf en tbs wegens een poging tot doodslag op zijn vrouw. Hij sloeg haar met de platte kant van een bijl. Zij liep geen blijvend letsel op.


Het opleggen van de terbeschikkingstelling kwam nadat het Pieter Baan Centrum (PBC) een aantal gedragsstoornissen (onder andere verminderd toerekeningsvatbaar) had geconstateerd, overigens zonder de actieve medewerking van de verdachte.

Onomstreden?
Lang was het oordeel van het Pieter Baan Centrum onomstreden, maar de laatste jaren groeit de kritiek. Niet alleen omdat wetenschappers de onderzoeksmethodes betwisten en advocaten de monopoliepositie, maar ook vooral omdat het aantal verdachten groeit dat weigert om aan het onderzoek mee te werken. Zo dus ook Bensaïd Nakach.

Nu, 15 jaar later, heeft het Pieter Baan Centrum na een verzoek van de advocaat Nakach opnieuw onderzocht. Nakach werkte dit keer wel mee. Uit het onderzoek blijkt dat hij geen stoornis heeft en dat het recidivegevaar sterk verminderd is. De tbs is vandaag door de rechtbank beëindigd. Bensaïd Nakach is na vijftien jaar een vrij man.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief