Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Terreurverdachten' eisen excuses politie

16 mrt 09 - Door Karel Ornstein, Guido van Ophoven en Silvia Pilger

Kijk of luister naar: 'Terreurverdachten' eisen excuses politie

Een dag na de terreurdreiging in Amsterdam, werden alle zeven verdachten weer vrijgelaten. De mannen die werden opgepakt zijn woedend op politie en justitie en eisen excuses. NOVA spreekt met vier ex-verdachten.


Bij de huiszoekingen die de politie bij de verdachten heeft verricht, zijn geen explosieven gevonden. Ook de verhoren hebben geen bevestiging opgeleverd van de dreiging bij onder meer woonwarenhuis IKEA en winkels aan de ArenA Boulevard.

Woedend
Sinds hun vrijlating afgelopen vrijdag hebben de ex-verdachten niets meer gehoord van politie en justitie. Hun woningen zijn beschadigd en volledig overhoop gehaald. Persoonlijke eigendommen, zoals pinpassen, computers, horloges of paspoort hebben ze nog niet teruggekregen. De ex-verdachten zijn woedend dat ze eerst worden neergezet als terroristen en ze, nu blijkt dat ze er niets mee te maken hebben, niets horen van de overheid.

Marokkaanse komaf
De combinatie van verdachten van Marokkaans-Nederlandse afkomst én terrorisme, deed vorige week donderdag in Amsterdam-West alle alarmbellen rinkelen. Maar inmiddels worden zij niet langer verdacht van terroristische activiteiten. Het Samenwerkingsverband van Marokkanen in Nederland (SMN) is opgelucht dat er geen sprake blijkt te zijn van terroristische dreiging in Amsterdam. De organisatie zegt blij te zijn dat de Marokkaans-Nederlandse verdachten geen terroristische motieven hadden.

Madrid
Vandaag schrijft De Volkskrant dat de vrouw die de politie vorige week waarschuwde voor een terreuraanslag in Amsterdam, details kende over de daders van het bloedbad in Madrid die "normaliter niemand weet". Dat, én de symboliek van de datum - precies vijf jaar na de aanslagen in Madrid -, was aanleiding het telefoontje serieus te nemen, aldus hoofdcommissaris Welten in De Volkskrant.

In NOVA een gesprek met vier van de ex-verdachten. Hoe ging de arrestatie in zijn werk en hoe ging het verder na de vrijlating?

In de studio een debat tussen Baudewine van Drimmelen, één van de advocaten van de familie, en Fred Teeven, Tweede Kamerlid voor de VVD.

Naar boven

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief