Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Fritzl staat voor de rechter

16 mrt 09 - Door Dieuwke van Ooij

Fritzl in rechtbank

Het proces tegen Josef Fritzl, de 73-jarige Oostenrijker die zijn dochter 24 jaar gevangen hield in een kelder, is vandaag van start gegaan.Honderden cameraploegen uit de hele wereld hebben zich verzameld in het Oostenrijkse Sankt Pölten,waar de rechtszaak plaatsvindt


Video
Op de eerste dag hoorde de jury een deel van de gruwelijke verklaring van Fritzl's dochter Elisabeth op video. Ze heeft geëist van de rechtbank dat ze haar vader nooit meer hoeft te zien. Josef Fritzl verwekte zeven kinderen bij Elisabeth waarvan er een overleed in de geheime kelder waar ze zaten opgesloten.

Aanklacht
Fritzl is aangeklaagd voor onder meer moord, duizenden verkrachtingen, langdurige vrijheidsberoving, incest en slavernij. Aan het begin van het proces bekende Fritzl schuld aan verkrachting en incest. Maar hij sprak tegen dat hij schuldig zou zijn aan moord op een pasgeboren zoontje van hem en zijn dochter Elisabeth. Ook ontkent hij dat hij Elisabeth als slavin hield.

Zware jeugd
Fritzl zegt zelf ook te zijn misbruikt in zijn jeugd: hij was een ongewenst kind en werd door zijn moeder geslagen. Op zijn twaalfde heeft hij zijn moeder gezegd dat hij niet meer mishandeld wilde worden. Hij zou zijn moeder hebben gewaarschuwd dat hij zich in het vervolg zou gaan verdedigen. "Vanaf dat moment zag ze mij als de duivel in persoon", aldus Fritzl.

Advocaat
Vanwege deze zware jeugd laakt Rudolf Mayer, de advocaat van Fritzl, het dat zijn cliënt als een monster wordt afgeschilderd. Fritzl zou niet uit seksuele lust hebben gehandeld, maar omdat hij een tweede familie wilde hebben.

Wie was Josef Fritzl en hoe heeft hij jarenlang zijn dochter én drie van hun kinderen verborgen kunnen houden?
 
In NOVA een gesprek met Allan Hall, hij schreef het boek 'Monster', het verhaal van Fritzl. Hij sprak met kennissen en de schoonzus van Fritzl.

Naar boven

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief