Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Obama woedend over bonussen

17 mrt 09 - Door Menno de Galan

Kijk of luister naar: Obama woedend over bonussen

De Amerikaanse president Barack Obama wil dat zijn minister van Financiën ervoor zorgt dat de genationaliseerde verzekeraar American International Group (AIG) geen honderden miljoenen dollars uitgeeft aan bonussen.


Overheidssteun
Amerika's grootste verzekeringsmaatschappij werd dit najaar gered met 170 miljard dollar overheidssteun. Het bedrijf is nu voor tachtig procent staatseigendom. Tot razernij van president Obama heeft AIG 165 miljoen dollar aan bonussen uitgekeerd over 2008.  Hij wil het geld nu terugvorderen. In zijn rede voor het Congres heeft de Amerikaanse president proberen uit te leggen dat de redding niet is bedoeld voor de Wall Street-bazen, maar voor de gewone man die zijn baan dreigt te verliezen door het opdrogen van de kredietstroom.
Hebzucht
AIG heeft de laatste zes maanden substantiële sommen geld ontvangen van de overheid", aldus Obama. De president heeft het ministerie van Financiën gevraagd om alle mogelijk gerechtelijke manieren te onderzoeken om bonussen te blokkeren. "Dit is een bedrijf dat zichzelf in financiële moeilijkheden heeft gewerkt door roekeloosheid en hebzucht. Hoe kan AIG die bonussen rechtvaardigen bij de belastingbetaler die het bedrijf overeind heeft gehouden?", aldus Obama.

Toezicht
De president zei ook nog dat deze situatie onderstreept dat het financiële toezicht dringen toe is aan een hervorming en dat de regering mechanismen moet inbouwen bij de redding van financiële instituten, "zodat we meer slagkracht hebben om de Amerikaanse belastingbetaler te beschermen".

De noodlijdende verzekeringsmaatschappij AIG meldde in maart een verlies van 47 miljard euro over het laatste kwartaal van 2008.

NOVA spreekt met Almar Latour, hoofdredacteur van de online editie van de Wall Street Journal.

Naar boven

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief