Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Ziekenhuizen sporen actief kindermishandeling op

17 mrt 09 - Door Monique Wijnans en Jane van Laar

Kijk of luister naar: Ziekenhuizen sporen actief kindermishandeling op

Vijf Nederlandse ziekenhuizen onderzoeken of er bij patiënten thuis - als zij bijvoorbeeld suïcidaal of alcoholist zijn - sprake is van kindermishandeling of verwaarlozing. Zonder de kinderen van de patiënten te zien, kunnen misstanden zo toch worden opgespoord.


Meldingen
Op die manier zijn veel gevallen opgespoord die anders onopgemerkt zouden zijn gebleven. Andere ziekenhuizen nemen deze werkwijze nu over.

In de proefperiode kwamen bij het Advies en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) veertien keer zoveel meldingen van mishandeling binnen als normaal. Van de 138 meldingen bleek in 129 gevallen inderdaad sprake van mishandeling of verwaarlozing.

Protocol
Verpleegkundige Hester Diderich schreef samen met het AMK een ziekenhuisprotocol voor het Haagse Westeinde Ziekenhuis waar zij werkt. Daarin is het melden van vermoedelijke mishandeling opgenomen, ook als dus alleen een ouder wordt opgenomen als patiënt. Door kritisch naar de ouders te kijken, kunnen misstanden ook zonder de kinderen te zien toch worden opgespoord. Deze manier van melden is in de regio Den Haag zo'n succes dat andere ziekenhuizen het protocol overnemen.

Topklinische Ziekenhuizen
De vereniging Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ) wil het protocol invoeren bij de aangesloten ziekenhuizen. Bij STZ zijn 26 ziekenhuizen aangesloten en zij representeren ongeveer de helft van de Nederlandse patiënten.

NOVA spreekt met verpleegkundige Hester Diderich en met Norbert Groenewegen, woordvoerder van STZ.

Bekijk ook de reportage over het Westeinde Ziekenhuis uit april 2008.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief