Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Het kabinet laat zich niet opjagen

17 mrt 09

Kijk of luister naar: Het kabinet laat zich niet opjagen

Het overleg van de drie regeringspartijen op het Catshuis is vanmiddag geschorst. Onderhandelaars van CDA, PvdA en ChristenUnie overleggen al bijna twee weken over een pakket maatregelen dat Nederland door de economische recessie moet slepen. Het overleg wordt waarschijnlijk woensdag hervat.


Paasei
'We streven ernaar met Pasen ons ei gelegd te hebben', grapte premier Balkenende vandaag in de Tweede Kamer.

Sombere voorspellingen
Volgens het CPB, dat vandaag de sombere voorspellingen voor de Nederlandse economie bevestigde, moet het kabinet niet geforceerd inzetten op loonmatiging en afzien van extra overheidsinvesteringen. Dat zei directeur Coen Teulings van het Centraal Planbureau (CPB) vandaag. Als de lonen te veel matigen, dreigt volgens Teulings deflatie. "Mensen stellen koopbeslissingen uit en dat is slecht voor de economie."

Knopen
Hoewel PvdA en ChristenUnie voorafgaand aan het crisisoverleg nog optimistisch waren, lijkt het erop dat er voorlopig nog geen geen akkoord in zicht is. Over investeringen van in totaal zo’n 6 miljard euro de komende twee jaar lijkt wel overeenstemming te ontstaan. Maar een echte afspraak komt pas als de partijen het ook eens zijn over de bezuinigingen die daar tegenover staan, benadrukken betrokkenen.

Uitspraken
De onderhandelaars van de drie regeringspartijen CDA, PvdA en ChristenUnie kwamen vandaag bij elkaar op het Catshuis voor overleg over een pakket maatregelen om de recessie te lijf te gaan. Voor het eerst vinden die gesprekken niet plaats in het Torentje van premier Balkenende maar in het Catshuis. Zo willen de partijen voorkomen dat aan tafel steeds moet worden nagepraat over uitspraken die even tevoren voor de camera’s zijn gedaan.

In NOVA het laatste nieuws.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief